Tilbage

Robot revolutionerer rejepakning i høj søgang

RoboTool brænder for de sværeste automationsudforinger:

Robot revolutionerer rejepakning i høj søgang

 

Trods høje bølger og barske omgivelser i Ishavet mellem Canada og Grønland palleterer robotter stabilt og effektivt rejer på et gyngende skibsdæk. Danske RoboTool er ekspert i at automatisere komplicerede arbejdsgange og har revolutioneret pakkeriet hos en af verdens største leverandører af MSC-mærkede rejer og hellefisk, Ocean Prawns.

”Da vi begyndte at udvikle en robotdrevet palletering ombord på et skib sammen med RoboTool, var det, så vidt jeg ved, aldrig set før. Og slet ikke på skibe, som sejler i så ekstreme omgivelser, som vores med bølger på op til 15 meter, saltfyldt luft og ned til minus 30 grader udenfor. Men de specialdesignede palleteringsrobotter er nu så stor en succes om bord, at vi netop har bestilt nummer tre. Den skal bygges ind fra start i vores næste trawler og spænde over to dæk,” fortæller en tilfreds teknisk chef fra Ocean Prawns, Per Svenningsen.

”Med den nye løsning ombord slipper vi for det virkeligt tunge arbejde i pakkeriet langt nede i trawlerens skrog. Det forbedrer vores arbejdsmiljø kraftigt. Samtidig sparer vi to mand om bord og hæver kvaliteten af palleteringen. Robotten klarer hele processen fra pakkesortering over stabling og wrapping til levering til fryselageret i bunden af skibet. Det hele klares elegant og effektivt på trods af de meget små indbygningsmål. Robotten kan køre 24/7 og behøver ikke en gang kaffepauser,” fortsætter han.

For at få optimalt flow palleterer Ocean Prawns nye robot ved at række ned gennem en tragt til frostrummet på dækket under pakkeriet. Her stables pallerne i et system, så skibets balance ikke forrykkes.

”I RoboTool har vi stor erfaring med at finde løsninger på komplekse udfordringer. Det kan være trange og udfordrende omgivelser på skibe. Men det kan også være produktioner med mange størrelser æsker og paller. Eller håndtering af poser med flydende suppe, som vi har løst for Danish Crown. Vi brænder for svære produktionsudfordringer. Dem er vi gode til at løse,” siger Leif Thomsen, CEO i RoboTool.

Bagagebånd og melklister

RoboTool har udviklet en særlig teknik, for at undgå, at æskerne med rejer eller fisk bliver stoppet, mens der skiftes palle i pakkeriet. Løsningen er en mindre udgave af de bagagebånd, der står i lufthavne. Her kan æskerne køre rundt, indtil robotten automatisk får besked om, at pallen er skiftet og der igen er plads til formatet.

Et andet eksempel på RoboTools evne til at tænke ud af boksen er udfordringen med at undgå at stabler af æsker på pallerne vælter i høj søgang. Små bitte klatter af melklister holder stablerne på plads, indtil de bliver wrappet. Samtidig er æskerne lette at skille ad igen, og melklisteret skader ikke emballagen.

Rejerne ligger kogt i æske 20 minutter efter fangst

Alle rejer sorteres og koges med det samme, så de allerede efter 20 minutter ligger pakket i æsker, klar til at blive sat på paller og frosset ned. Fordi rejerne kommer i så mange størrelser, er der mange formater æsker. I sæsonen fanger Ocean Prawns desuden hellefisk, som har yderligere eget æskeformat.  Palleteringsrobotten læser æskernes stregkode og stabler i forbandt på de rette paller.

Mindre vedligehold og høj fleksibilitet

En robotcelle har mange fordele på et skib frem for de gængse store mekaniske løsninger. Først og fremmest er cellen med en seks-akslet robot fra AAB langt mere vedligeholdelsesvenlig. Den skal blot have et årligt eftersyn og kører så i døgndrift de tre år, der går mellem, at skibene kommer til kontrol. I modsætning hertil har de mekaniske løsninger mange bevægelige dele, som hurtigt bliver slidt. Når de skal skiftes, må produktionen stoppe så længe.

Robotløsningen er desuden fremtidssikker, fordi den hurtigt kan programmeres om, når der kommer nye formater emballage.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst

Salgschef Niels Arendt, RoboTool, mobil 29478234 og NH@robotool.com

Fotos kan hentes på https://www.dropbox.com/sh/pb3nyy7p6ekhjkt/AADkjaAwRxUhgS_yrBbLBTuza?dl=0

Forslag til billedtekster

 

Danske RoboTool har skabt en unik automationsløsning, der kan palletere rejer og fisk i 15 meters høj søgang i Ishavet. Her losser trawleren Ocean Prawns i det barske klima. Foto: Ocean Prawns

 

Rejetrawleren Atlantic Enterprise medbringer en unik palleteringsløsning, skabt til det hårde liv i Ishavet af danske RoboTool.

Foto: Ocean Prawns

 

Palleteringsanlæg fra danske RoboTools over to dæk, specialbygget til skib hos en af verdens største leverandører af MSC-mærkede rejer og hellefisk, Ocean Prawns.

 

Video med den første automationsløsning til rejetrawlere (obs logo er netop forældet, sig til, hvis vi skal skifte det): https://www.youtube.com/watch?v=y9vFnScWBgQ

 

Fakta om Ocean Prawns – en af verdens største leverandører af bæredygtige rejer

Bornholmske Ocean Prawns er en af verdens største leverandører af MSC-mærkede rejer og hellefisk. Ocean Prawns fisker rejer og hellefisk i Nordatlanten og i Barentshavet mellem Canada og Grønland. Den årlige fangst udgør omkring 20.000 ton koldtvandsrejer og hellefisk.

 

Fakta om RoboTool – innovativ automation for dansk industri siden 1997

RoboTool A/S fremstiller, tester og opstiller effektive og velfungerende robotceller i alle former for produktionsmiljø. Virksomheden har siden 1997 udviklet og fremstillet innovative robotbaserede løsninger på selv de sværeste udfordringer fra områder som metal og industri, træ og plast samt food og pharma.

RoboTool har leveret mere end 200 turnkey-anlæg til både små og mellemstore virksomheder samt til Danmarks største koncerner som Arla, Orkla, Chr. Hansen, GKN, Danfoss, Danish Crown, Kelsen, Royal Unibrew, Danæg og Ocean Prawn. De solide løsninger er primært baseret på robotter fra nogle af verdens førende producenter af industrirobotter, hovedsagelig ABB.

RoboTool har hovedkvarter i Vejen.