Tilbage

Genbrugsrobot skåner medarbejderne for farlig kemi hos HOUNÖ

Michelin-restauranterne bruger dem. Fastfood-restauranterne bruger dem. Og krydstogtskibene er også flittige brugere af dem.

Der er tale om kombiovne fra den randrusianske virksomhed HOUNÖ, der siden 1977 har været førende inden for fremstilling af kvalitetskombiovne til fødevareindustrien.

Fremstillingen af disse ovne indebærer kritiske svejsninger, der efterfølgende skal renses. Og det er netop denne rensning, der ellers har været en manuel og farlig proces, der har fået HOUNÖ til at automatisere.

– Vi har tidligere afrenset vores rustfrie svejsninger med en elektrokemisk bejdsevæske, som er relativt farlig for medarbejderne. Det er giftigt, og det er giftigt at komme af med. Den proces har vi nu lavet om til en laserafrensning på en robot, fortæller Rasmus Revsbæk Hansen, der er produktionschef hos HOUNÖ.

En særlig historie

Kombiovnproducenten har automatiseret afrensningen af rustfrie svejsninger, så den ikke bare er kemifri, men også er fuldstændig under kontrol, og det er alt dette, der gør, at de nu er nomineret til DIRA Automatiseringsprisen 2022.

– Jeg synes, det særlige ved den her historie er, at man har kigget på både det bæredygtige, på arbejdsmiljøet for menneskene, der skal være i det, og på konkurrenceparametrene og det at sikre en ensartet kvalitet, fortæller Dorte Zacho Martinsen fra SMV360.

Hun er en del af juryen, der skal udvælge vinderen af dette års DIRA Automatiseringspris.

– HOUNÖ har også været ude og investere i en brugt robot, så de kunne få noget til at ske på et budget, der måske er lidt lavere, end større virksomheder vil have råd til, tilføjer hun.

 

Mere miljøvenlig

Løsningen giver virksomheden nogle afgørende fordele på flere vigtige parametre, hvilket er med til at sikre kvaliteten af kombiovnene.

– Fordelene ved at automatisere den her proces er kvalitet, medarbejdernes sikkerhed, en meget lavere kostpris per produceret ovn. Det er en meget bedre løsning. Så det har helt sikkert været investeringen værd, fortæller Rasmus Revsbæk Hansen fra HOUNÖ.

Udover at være mere miljøvenlig, i forhold til at der ikke bliver brugt farlig kemi til rensningen af ovnenes indre, så har den nye afrensningsmetode også andre miljøvenlige fordele.

HOUNÖ og BILA Automation, som har været partner på projektet, har nemlig valgt at bruge en brugt robotløsning til opgaven i stedet for at købe en ny.

Ifølge Lars Skaarup Rasmussen, der er Head of Robotics ved BILA Automation, kan mange andre små og mellemstore virksomheder lære af ovnproducenten.

– Andre virksomheder kan lære af HOUNÖ på den måde, at det ikke behøver at være kæmpestore automatiseringsløsninger, man kigger ind i. Vi skal også kigge på, om vi kan fjerne nogle mindre processer, hvor det giver et bedre arbejdsmiljø, og om vi kan få råd til det, hvis vi hjælper hinanden med det i stedet for, at man kun kigger på, at en leverandør skal levere det hele, fortæller han.

BILA Automation og HOUNÖ har samarbejdet tæt om automatiseringsløsningen. Og det har også stor betydning for succesen.

– Det fede ved det her samarbejde er egentlig, at HOUNÖ har drevet rigtig meget af det selv. Vi har budt ind med hjælp til forprojektet, timer og rådgivning, når der lige har været brug for det, tilføjer Lars Skaarup Rasmussen.

 

DIRA Automatiseringsprisen 2022 vil blive overrakt den 13. september til åbningen af AUTOMATIK 2022 i Brøndbyhallen.

Du kan læse mere om det her: https://www.dira.dk/nyheder/nyt-fra-dira/moed-dira-paa-automatik-haeder-frokost-og-inspiration/

Juryen består af et antal faste medlemmer, der repræsenterer forskningsinstitutioner, presse, interesseorganisationer samt industrien. Juryen består i år af Ole Madsen fra Aalborg Universitet, Laurids Hovgaard fra Ingeniøren, Nigel Edmondson fra MADE, Dorte Martinsen fra SMV360, Peter Krogh fra VOLA og sidste års vinder, Danfoss Drives, repræsenteret af Martin Høgsbjerg.

Om DIRA Automatiseringsprisen 2022
DIRA Automatiseringsprisen uddeles hvert år til en dansk slutbruger med en god automatiseringshistorie. DIRA Automatiseringsprisen skal tjene som inspiration for andre ved at vise unikke løsninger og processer baseret på robotteknologi og relateret automatisering.
Ved samme lejlighed hædres eventuelt en eller flere tilknyttede integratorer.