Glemt kodeord / Skift kodeord

Bliv en del af DIRA

Opret gratis bruger
Opret medlemskab
Luk

Indtast email og få tilsendt et link til ændring af kodeord


Tilbage

Tilbage

Tilbage
Nyt fra DIRA

LEDER: Glem ikke robotindustrien i genåbningen

LEDER: Glem ikke robotindustrien i genåbningen

12. juni 2020

Der er et kæmpe potentiale for at kickstarte dansk økonomi ved at investere i den danske robotindustri – nu.

Af Michael Nielsen, Direktør i Beckhoff Automation og næstformand i DIRA

Coronakrisen er nået til et vendepunkt. Nu åbner Danmark op igen. Det vidner om en positiv udvikling, der er tiltrængt for erhvervslivet og den danske økonomi.

Vi har lært af nedlukningen, at mange er opfindsomme og omstillingsparate – men det er svært at starte nye projekter, før vi alle kommer ud og møder hinanden, nationalt og ikke mindst internationalt.

Jeg glæder mig derfor over at se arrangementer som fx Automatik 2020, DIRA Business og ROBOTBRAG bliver gennemført, så vi igen kan mødes og sammen skabe de løsninger, som styrker dansk produktion samt de mange danske virksomheder, der udvikler og producerer automationsløsninger.

Jeg hører fra virksomheder ude i markedet, at folk har haft rigtig travlt under nedlukningen – men nu er det som om, at der er gået lidt pause i den, og vi ved ikke helt, hvornår næste kamp starter. Vi kan eksportere maskiner, men det er vanskeligt at sende ingeniører og integratorer efter dem.

Det har bevirket, at mange virksomheder er blevet meget forsigtige. Særligt er de små- og mellemstore robotvirksomheder gået i overlevelsesmode for at fastholde medarbejdere, til markedet åbner rigtigt op igen. Virksomhederne ligger i dvale og venter på optøningen.

Sådan en stilstand er kritisk for robotbranchen i Danmark, når vi nu er blandt verdens bedste inden for udvikling, produktion og anvendelse af innovativ robotteknologi.

Det vil jeg gerne have ændret – men det kræver en hjælpende hånd. Vi sætter stor pris på, at regeringen har anerkendt vigtigheden af den danske robotindustri med den nationale robotstrategi, som blev lanceret i februar. Virkeligheden er bare, at det er nu, vi har behov for et løft; noget, der for alvor kickstarter industrien og sætter gang i robot-hjulene.

For vi har kompetencerne. Vi har den know-how, der skal til. Industrien er sulten på at komme i gang. Vi mangler bare midlerne til at udvikle og producere de innovative robotløsninger, der kan være med til revitalisere Danmarks økonomi.

’Lad os snakke sammen’

Derfor foreslår jeg, at vi sammen finder en løsning, der kan sætte skub i robotindustrien igen. Vi vil så gerne tage dialogen. Vi vil gerne række en udstrakt hånd til det politiske system.

Under nedlukningen har regeringen udarbejdet gode muligheder for diverse tilskudspakker til lønninger, hjemsendelser mm. for at holde hånden under vores industri. Jeg ønsker mig derudover tilskudspakker til nye automatiseringsprojekter. Kan robotindustrien støtte økonomien, hvis der bliver frigjort midler fra den nationale robotstrategi allerede nu?

Vi ved, at firmaer som investerer i automation, oftere fastholder arbejdspladser. Lad os derfor tilbyde en bedre fraskrivningsordning til produktionsvirksomheden, der investerer i robotter og automation, så vi kan bevare medarbejdere og arbejdspladser i Danmark. En anden mulighed kunne være at tilbyde billige lån til virksomheder, der investerer i hjemtagning af produktion fra udlandet.

Der er mange muligheder, men i bund og grund skal der nogle penge på bordet – hvis vi skal have sat gang i investeringerne nu. Danmark står til at vinde stort ved at investere i robotbranchen. Hvis vi skal hjælpe os selv, økonomien og samfundet, så skal vi sætte skub i den så snart som muligt.

Vi står nu på dørtrinnet til at genåbne Danmark. Lad os hjælpe hinanden med at skubbe døren helt op ved at tænke i investeringer i robotteknologi og automation. I ringer bare.

DIRA udgiver kronikker og indlæg omkring aktuelle emner inden for robotbranchen skrevet af en af bestyrelsens medlemmer. Kronikkerne udgives hver anden måned og i denne uge kan du læse Michael Nielsens indlæg, der omhandler genåbningen af Danmark og behovet for at kickstarte robotindustrien - nu!