Glemt kodeord / Skift kodeord

Bliv en del af DIRA

Opret gratis bruger
Opret medlemskab
Luk

Indtast email og få tilsendt et link til ændring af kodeord


Tilbage

Tilbage

Tilbage
Nyt fra DIRA

LEDER: Iværksættervækst kræver netværk og partnere

LEDER: Iværksættervækst kræver netværk og partnere

7. december 2020

Af Henrik Lykke Lilleholt, kategorichef ved Lemvigh-Müller og bestyrelsesmedlem i DIRA

Innovative og bæredygtige opstartsvirksomheder inden for det teknologiske område og industrien er helt afgørende for, at vi kan løse de udfordringer, Danmarks industri og samfund står overfor.

Med automation og robot-teknologi er industrielle iværksættere med til at sikre værdiskabende produktion herhjemme, også i en fremtid hvor arbejdsudbuddet kan blive en udfordring. Industri 4.0, som iværksættervirksomhederne er en vigtig del af, gør os i stand til at bevare og udbygge den danske velfærdsmodel.

Høj kompetence og professionalisme
Heldigvis har vi et frodigt vækstlag af start up-virksomheder herhjemme. Der sker meget på iværksætterfronten, og kompetencen og professionalismen er høj i de nye virksomheder.

Det ved jeg, fordi jeg ser flere og flere af dem melde sig ind i DIRA. Den udvikling glæder jeg mig over, for netværksopbygning og partnerskaber er vigtige forudsætninger for, at opstartsvirksomhederne kan vokse sig stærke og bæredygtige.

Skarp konkurrence og særlige udfordringer
Opbygning af innovativ og produktionsmæssig styrke samt økonomisk bæredygtighed – helst i en fart – er afgørende for Danmarks industrielle iværksættervirksomheder af flere grunde. Dels er de i skarp international konkurrence, dels har de særlige udfordringer. En af de væsentligste er, at de er vanskeligere at skalere end handels- og servicevirksomheder.

Det skyldes især, at de hurtigt bliver komplekse. Deres produkter og teknologier skal ikke bare udvikles, sættes i produktion og sælges. De kræver omfattende dokumentation, implementering – som kan være kompliceret – og efterfølgende support og service.

Dræn på ressourcer
Kompleksiteten kan hurtigt dræne en opstartsorganisation for ressourcer. Iværksættere er ofte så intenst fokuseret på produktudvikling, at de mangler overskud til at beskæftige sig med alt det, der ligger udenom. Så hvad skal der til for at gøre virksomheden effektiv, mere lønsom og frem for alt skalerbar, så vækstrejsen understøttes?

Netværksaktiviteter kan være en værdifuld kilde til erfaring, som andre allerede har opbygget og gerne deler. Man behøver ikke gøre alle erfaringer selv. Det kan være både tidskrævende og kostbart.

Digitaliser og brug samarbejdspartnere
Et andet element er at finde samarbejdspartnere, der kan hjælpe med det, som ikke er virksomhedens kernekompetence. Et oplagt element er digitalisering af indkøb og lagerstyring. EDI og VMI, som er de faglige termer for elektronisk samhandel og leverandørstyret lager, er en selvfølge i modne virksomheder, men ses sjældent i iværksættervirksomheder.

EDI og VMI forenkler og effektiviserer indkøbsprocesser og sikrer både mod mangel på materialer til produktionen og mod kostbare fejl- eller overindkøb. Alt sammen uden at trække på virksomhedens egne medarbejder-ressourcer.

Fra belastning til ressource
En mere systematisk kategorisering og standardisering af produktionsrelaterede komponenter, materialer og hjælpemidler kan forvandle indkøb fra en tidkrævende og uproduktiv opgave til et strategisk værktøj, der understøtter forretningen. Kategorisering og standardisering er med til at sikre effektiv produktion og gør det lettere at servicere produkter og levere reservedele. Det er faktorer, som sammen med EDI og VMI er med til at geare en iværksættervirksomhed til vækst.

Så hvad skyldes det, at iværksættervirksomheder ofte overser mulighederne for at samarbejde med leverandører, der tilbyder indkøbs-services? En mulig forklaring er, at man forventer tunge og kostbare løsninger, som primært er tiltænkt store virksomheder eller koncerner. Det er ikke tilfældet.

Værdiskabende løsninger
Til trods for at forretningsomfanget i en iværksættervirksomhed typisk er begrænset i begyndelsen, tilbyder leverandørerne værdiskabende løsninger, fordi de satser på, at kunden vokser sig større med tiden. Desuden ved de, at det er mere rentabelt at fastholde kunder med god service end at jagte nye.

Det giver således god mening for iværksættervirksomheder at konsolidere deres indkøb hos leverandører med ekspertise indenfor EDI, VMI og indkøbsoptimering. Ud over her og nu-fordelene letter det en fremtidig skalering af virksomheden – også udenfor Danmarks grænser.

Virker fra dag ét
Så iværksættere og start-ups; engager jer i netværk og tag fremtidens indkøbsmodeller og -teknologier til jer så tidligt som muligt. Det virker fra dag ét.

DIRA udgiver kronikker og indlæg om aktuelle emner inden for robotbranchen. De er skrevet af en af bestyrelsens medlemmer og udkommer hver anden måned.