Glemt kodeord / Skift kodeord

Bliv en del af DIRA

Opret gratis bruger
Opret medlemskab
Luk

Indtast email og få tilsendt et link til ændring af kodeord


Tilbage

Tilbage

Tilbage
Nyt fra DIRA

Leth Beton introducerer robotter i begrænset branche

Leth Beton introducerer robotter i begrænset branche

25. september 2019

I Bedsted Thy ligger betonelement-fabrikken Leth Beton, som leverer betonelementer til alle egne i landet. Virksomheden er netop blevet nomineret til DIRA Automatiseringsprisen 2019 for sit forsøg på at introducere robotter i en branche, der er præget af fysisk krævende manuelt arbejde. I den anledning besøgte juryen og DIRAs medlemmer fabrikken i Nordjylland.

Førhen stod tre mand og gjorde det samme arbejde, som én robot i dag kan klare hos Leth Beton. Med en fleksibel slibeløsning har fabrikken opnået et bedre arbejdsmiljø og en højere kvalitet.

- Jeg tror, vi er blevet nomineret til prisen, fordi vi har lavet en løsning med robotter som nogle af de første i betonelement-branchen. Før foregik alt manuelt. Medarbejderne stod og sleb alt i hånden, siger Henrik Egelund, der er direktør hos Leth Beton.

- Arbejdsmiljømæssigt har det betydet, at der er mindre monotont arbejde, til de medarbejdere der er i den afdeling. På kvalitetssiden har vi nu en mere konsistent overflade, som ikke afhænger af, om man er træt eller frisk. Og produktivitetsmæssigt har det den helt klare fordel, at den ikke holder pauser, tilføjer han.

Nogle af de første i branchen
I en branche, som er præget af hårdt manuelt arbejde og begrænset brug af automatisering, er Leth Beton nogle af de første, der er lykkedes med at indføre robotteknologi i produktionen. Og det er der ifølge Henrik Egelund en særlig årsag til.

- Jeg tror, at det lykkedes for os, fordi vi stillede et krav om, at selv jeg skal kunne betjene den. Det vil sige, der skal ikke tastes data ind i den, vi skal bare lægge elementerne og trykke på start, siger han.

Den fleksible slibeløsning har givet Leth Beton blod på tanden til at introducere mere automation i fabrikken. Men det kræver en alliance med nogen, der ved mere om det, fortæller Henrik Egelund.

- Vi har selv nogle drømme og nogle tanker om, hvad vi kan sætte robotter til, men da meget af vores arbejde er enkeltstyksproduktion, er der også nogle begrænsninger.

- I forløbet har vi ikke ladet det være en hindring, at vi ikke var i stand til at kommunikere, hvad vi ville. Vi greb bare fat i nogen, og så håbede vi på, at de kunne forstå os alligevel og komme med en løsning. Og det vil være mit råd til andre også at gøre, afslutter Henrik Egelund.