Glemt kodeord / Skift kodeord

Bliv en del af DIRA

Opret gratis bruger
Opret medlemskab
Luk

Indtast email og få tilsendt et link til ændring af kodeord


Tilbage

Tilbage

Tilbage
Nyt fra DIRA

Når cobotten ender som robot

Når cobotten ender som robot

12. juni 2020

Markedet for kollaborativ robotteknologi altså robotter, der kan arbejde tæt sammen med mennesker – spås en voldsom vækst af International Federation of Robotics. Men er en cobot, dvs. en kollaborativ robot, altid sikker at anvende? Hvornår er den indbyggede sikkerhed ikke tilstrækkelig? Og hvis der skal ekstra sikkerhed på cobotten, giver det så mening at bruge en cobot?

Det spørgsmål sidder mange virksomheder med, og mange af dem har allerede investeret i en eller flere cobots, men anvender dem alligevel som en robot. 

Rundt omkring i produktionshallerne er mange cobots beskyttet af fysiske eller virtuelle hegn. Det er de selvom den kollaborative robot egentlig er kendetegnet ved, at den har en indbyggede sikkerhed og kan samarbejde med mennesker uden hegnet.

Netop denne problematik tog DIRA fat på, da der blev afholdt et fagligt arrangement onsdag den 3. juni med overskriften: ”Robots eller Cobots?”.

Cobots som robots

Mange virksomheder står med den svære beslutning, om det er en robot eller en cobot, der skal tilføjes til arbejdsstyrken, og hvordan det skal gøres.

Men der er ikke noget klart svar på det:

- Det er lidt specielt, at vi stadig sidder her og famler os lidt frem efter mere end ti år med kollaborative robotter.

Sådan lyder det fra Sigurd Lazic Villumsen, der er technology contributor hos VELUX og en af oplægsholderne til arrangementet.

For VELUX, som har mere end 11.000 ansatte, er det vigtigt, at der bliver fundet den rigtige robot til opgaven.

- Vi har i flere tilfælde anskaffet os nogle kollaborative robotter, som i sidste ende er endt med ikke at blive brugt som kollaborative, fordi de så ikke var produktive nok, fortæller Sigurd Lazic Villumsen og fortsætter:

- Det er en ting, som vi er begyndt at have meget mere fokus på. Men det er en svær opgave at få gjort det her sikkert samtidig med, at det er produktivt.

Løsningen er forskellig fra sted til sted

Og lige netop den problematik er VELUX ikke de eneste, der sidder med.

- Ofte kan den indbyggede sikkerhed i en kollaborativ robot ikke sikre operatører tilstrækkeligt mod skader. I det tilfælde skal den kollaborative løsning sikres med anden sikkerhedsteknologi, og så kan en robot være lige så fornuftig at anvende som en cobot, konstaterer Søren Peter Johansen, der er sekretariatsleder i DIRA og moderator under det faglige arrangement.

Martin Vejling Andersen, der er senior manager ved LINAK og arrangementets anden oplægsholder, fortæller, at de har været igennem en længere automatiseringsproces, hvor cobots i høj grad er blevet brugt som robotter. 

- Vi har prøvet mange forskellige fremgangsmåder af, når det kommer til automatisering. Vi har prøvet bare at kaste os ud i det, fortæller han.

Det resulterede i, at en del cobots hos LINAK endte med at blive brugt som robotter, fordi det ellers ville gå for langsomt på grund af sikkerheden.

- Vi fandt ud af, at det ikke altid kan betale sig at bruge cobotten sammen med operatører hos os. Det afhænger af processen den indgår i, fortæller Martin Vejling Andersen til det faglige arrangement.

Arrangementet, der oprindeligt skulle have været afholdt på Teknologisk Institut i Odense, blev grundet COVID-19 i stedet arrangeret som webinar, hvor deltagere kunne se med og stille spørgsmål gennem Microsoft Teams.