Tilbage

Otte robotter firdobler produktionen af luftfiltre i Maribo

Hvad kom først? Robotterne eller produktionshallerne?

I langt de fleste tilfælde er det omgivelserne, der kommer først, og robotterne, der efterfølgende kommer og skal passe ind.

Hos S.E.W. North Filtration i Maribo er det lige omvendt. Her har de flyttet fabrikken ud et sted, hvor der er rigeligt med plads til robotterne, og så har de bygget væggene rundt om automatiseringsløsningen.

S.E.W. North Filtration producerer industrifiltre i mange forskellige størrelser til det meste af Europa, og det indebærer mange forskellige processer og arbejdsgange. Derfor har S.E.W. North Filtration valgt at implementere hele otte robotter, som klarer, lige fra ordren er kommet ind til sammensætningen af delkomponenter til produktionen af det enkelte filter.

– Den nye robotløsning betyder, at vi kan firedoble vores kapacitet i forhold til det, som vi har haft før. Vi har været i den heldige situation, at vi faktisk har kunnet sælge mere, end vi har kunnet producere. Så vi har faktisk sagt nej til kunder. Nu kan vi begynde at sige ja til store ordrer, for vi kan få dem igennem lynhurtigt, fortæller Jacob Hvidtfeldt Jacobsen, der er administrerende direktør ved S.E.W. North Filtration.

Og det er netop den automatiseringsløsning, der gør, at S.E.W. North Filtration med hjælp fra Danrobotics nu er nomineret til DIRA Automatiseringsprisen 2022.

– Det bedste ved den her løsning er, at den samler mange processer i én. De bruger anlægget som udgangspunkt for at digitalisere hele processen fra et salg ude hos en kunde, til at produktet bliver læsset og kørt ud hos vognmanden, fortæller Laurids Hovgaard, der er journalist på Ingeniøren og en del af juryen.

– De tør tænke stort, og de tør tage konkurrencen op mod virksomheder i Kina, som kæmper benhårdt på pris. Og det er fedt at se, at vi kan beholde den type arbejdspladser her i området, tilføjer han.

Robotter er kommet, og menneskerne bliver

Automatiseringsløsningen i Maribo er et fleksibelt robotanlæg med hele otte klassiske industrirobotter, der kan samle luftfiltre med høje kvalitetskrav. Robotterne både flytter, samler, limer og meget mere.

Og de har gjort, at virksomheden har firdoblet den samlede produktionskapacitet med samme antal ansatte.

– Hvis vi ansatte ti mennesker, ville vi ikke engang kunne nå at få det igennem, som robotløsningen kan køre, når den er oppe at køre fuldt. For det første så kan den sætte tempoet op, den laver det samme hver gang, og så tager vi alle de tunge løft væk, fortæller Jacob Hvidtfeldt Jacobsen.

Kim Koertsen, der er direktør ved Danrobotics, som har hjulpet S.E.W. North Filtration med at komme frem til automatiseringsløsningen, er også imponeret.

– Det er en meget visionær virksomhed med rigtig gode digitale visioner, og det er der rigtig mange, der kunne lære meget af. Ud over de får en væsentlig forøgelse af deres kapacitet, så får de også sporbarhed og kvalitetssikring på alle produkterne, siger han.

 

De løser problemet

S.E.W. North Filtration startede deres automatiserings- og digitaliseringsrejse tilbage i 2014, hvor de så et behov for at få kapaciteten op og fjerne store dele af det tunge arbejde fra medarbejderne.

– Mit postulat er, at vi kan lave det lige så billigt i Danmark som andre steder i verden. Vi skal bare tænke ud af boksen. Og hvis vi skal tænke ud af boksen, skal vi automatisere, digitalisere eller robotisere, lyder det fra Jacob Hvidtfeldt Jacobsen.

Og det er netop denne målrettede problemløsning, som jurymedlem Laurids Hovgaard også er imponeret over.

– S.E.W. North Filtration tør investere i store automationsanlæg, samtidig med at de, når de har et problem, kaster sig over det, løser det og bygger en maskine. Vi har blandt andet set en græsslåmaskine, der er blevet bygget om til en klipper. Det synes jeg er vildt, slår Laurids Hovgaard fast.

DIRA Automatiseringsprisen 2022 bliver overrakt den 13. september til åbningen af AUTOMATIK 2022 i Brøndbyhallen.

Du kan læse mere om det her: https://www.dira.dk/nyheder/nyt-fra-dira/moed-dira-paa-automatik-haeder-frokost-og-inspiration/

Dette års jury består af et antal faste medlemmer, der repræsenterer forskningsinstitutioner, presse, interesseorganisationer samt industrien. Juryen består i år af Ole Madsen fra Aalborg Universitet, Laurids Hovgaard fra Ingeniøren, Nigel Edmondson fra MADE, Dorte Martinsen fra SMV360, Peter Krogh fra VOLA og sidste års vinder, Danfoss Drives, repræsenteret af Martin Høgsbjerg.

Om DIRA Automatiseringsprisen 2022

DIRA Automatiseringsprisen uddeles hvert år til en dansk slutbruger med en god automatiseringshistorie. DIRA Automatiseringsprisen skal tjene som inspiration for andre ved at vise unikke løsninger og processer baseret på robotteknologi og relateret automatisering.
Ved samme lejlighed hædres eventuelt en eller flere tilknyttede integratorer.