Glemt kodeord / Skift kodeord

Bliv en del af DIRA

Opret gratis bruger
Opret medlemskab
Luk

Indtast email og få tilsendt et link til ændring af kodeord


Tilbage

Tilbage

Tilbage
Nyt fra DIRA

VOLA vinder DIRA Automatiseringsprisen 2020

VOLA vinder DIRA Automatiseringsprisen 2020

8. september 2020

En stor inspiration for alle: VOLA vinder DIRA Automatiseringsprisen 2020

Imponerende, inkluderende og ikke mindst inspirerende.

Det er nogle af de ord, som juryen bruger om dette års vinder af DIRA Automatiseringsprisen.

DIRA Automatiseringsprisen går i år til den horsensianske virksomhed VOLA, der med installationen af en flåde af ni mobile robotter i kombination med et moderne højlager har sat fokus på fleksibilitet og hurtig omstilling af produktionen. Automatiseringen gør, at VOLA i praksis har one-piece flow og derfor kan levere produkter ud af huset samme dag, som bestillingen kommer. Samtidig har medarbejderne nu et bedre arbejdsmiljø med blandt andet færre tunge løft. Og det viser sig på kvaliteten, fordi antallet af fejl er faldet markant.

- VOLA har en modig tilgang til teknologien, og det har bragt dem langt. De har tænkt over den her automatisering, og hvad den kan gøre for dem. Og de har haft en klar strategi og et klart mål, fortæller en af jurymedlemmerne Nigel Edmondson fra MADE.

Og det er ikke de eneste rosende ord, som juryen har at sige om dette års vinder.

- VOLA har udviklet sig og er en imponerende inspiration for andre. Det her inspirerer både andre produktionsvirksomheder til at automatisere, og det inspirerer de unge til at søge ind på uddannelserne og de ældre til at efteruddanne sig. Og det er vigtigt, lyder det fra en af jurymedlemmerne Dorte Martinsen fra BM Silo.

- Men det er jo ikke kun industrien, som kan blive inspireret af VOLAs automatiseringsløsning og tilgangen til den – det går nemlig på tværs af brancher. Sundhedssektoren og mange andre kan også lære noget af VOLA, tilføjer Tina Beith Christensen fra Aalborg Universitetshospital, som er sidste års vinder af DIRA Automatiseringsprisen.

Med uddelingen af DIRA Automatiseringsprisen er håbet netop, at andre virksomheder, personer eller institutioner kan blive inspireret til at anvende robotteknologi i deres branche, så vi kan bevare den danske konkurrenceevne, fastholde danske arbejdspladser og ikke mindst forbedre arbejdsmiljøet for medarbejdere, der hver dag har med fysisk hårdt og gentagende arbejde at gøre.

Og det er VOLA et klart eksempel på.

- Man kunne bare mærke den gode stemning med det samme. Medarbejderne virkede glade og tilfredse på trods af, at de havde travlt med deres arbejde. Det er tydeligt, at VOLA har involveret medarbejderne fra starten af – og det er vigtigt, slår Nigel Edmondson fast.

VOLA har lavet løsningen i samarbejde med Cestek Automation og Omron, hvoraf sidstnævnte var dem, der indstillede dem til DIRA Automatiseringsprisen.

 

Meget mere inspiration

Igen i år har det været svært at finde én vinder, da danske robotløsninger stormer frem og giver anledning til gode automatiseringsløsninger rundt omkring i hele landet. Det har også i den grad afspejlet årets mange indstillinger til DIRA Automatiseringsprisen

Og det er ikke kun VOLA, der kan inspirere andre virksomheder.

Blandt andet inspirerer Welltec, der var nomineret med en avanceret robotsvejseløsning til produktion af udstyr til energisektoren. Med den implementerede løsning har Welltec fuldstændig fjernet gener fra giftig røg og svejselys samt reduceret gentagende ensidigt arbejde. Samtidig har Welltec løst en udfordring, som mange virksomheder har med at finde kvalificerede medarbejdere ved at digitalisere håndværkstraditioner.

- Welltec har uden tvivl lavet en automation på meget højt plan. De har løst mange ting, som kan være svære at løse. De er blandt andet begyndt at digitalisere de processer som tidligere kun kunne varetages af mennesker, lyder det fra jurymedlemmet Ole Madsen fra Aalborg Universitet.

Welltec har lavet automatiseringsløsningen i samarbejde med DanRobotics, som også er dem, der har indstillet virksomheden.

Juliana Drivhuse var nomineret for at implementere en avanceret robotcelle, der forener lagerautomatikker med avanceret visionteknologi i en fuldautomatisk pakkeløsning af småkomponenter til drivhuse. Med automatiseringen af processen bliver delene pakket automatisk i rumopdelte papkasser uden berøring af mennesker. Det har betydet færre irriterende fejl og reklamationer, der sammen med en bedre kundeoplevelse har styrket Julianas markedsposition.

Det er Julianas første større automationsprojekt, som forventeligt har givet Juliana mange udfordringer, men også meget læring.

- Det er et automatiseringsprojekt, der er nået langt. De er gået fra ingen automatisering til en hel masse, og de er endt med en løsning, der har givet flere fordele, end det de havde forestillet sig, hvilket utvivlsomt skyldes deres ihærdighed og vedholdenhed, fortæller jurymedlem Laurids Hovgaard fra Ingeniøren.

Juliana Drivhuse har ikke lavet løsningen alene, men har gjort det i samarbejde med Gibotech, Teknologisk Institut og EffiMat Storage Technology.