DIRA Automatiseringsprisen 2014 går til..

DIRA Automationsprisen 2014 går til Trelleborg Sealing Solutions for deres gennemgribende produktionsoptimering og indførelse af 35 robotter på to et halvt år.

For tre år siden fik de to ildsjæle, produktionschef Jesper Riis og procesteknisk chef Henrik Tørnes, gennem ihærdigt arbejde overbevist ledelsen om at kaste sig ud i et omfattende automatiseringsprojekt. I første omgang blev der købt seks robotter. De blev hurtigt til flere, og i dag er der 35 robotter kørende i produktionen.

Robotterne hos Trelleborg Sealing Solutions løser materialefødning på CNC-maskiner samt enkelte andre fødeopgaver. Resultatet af robotterne i produktionen er, at én operatør kan passe mange maskiner.

Trelleborg Sealing Solutions har hele tiden en ny ledig robot stående, som de går og eksperimenterer med at finde arbejdsopgaver til. Når opgaven til robotten er fundet, sættes den i arbejde, og så indkøber Trelleborg Sealing Solutions en ny “jobsøgende” robot. Selve tankegangen i virksomheden er ændret, så man nu tænker en robot ind over alt, hvor der er muligheder for at optimere ved hjælp af automation. Trelleborg Sealing Solutions i Helsingør har egen maskinbyggerafdeling.

Grundlaget for automatisering hos Trelleborg Sealing Solutions var udsigten til tab af arbejdspladser og ikke mindst knowhow inden for bearbejdning af højteknologisk plastmateriale, hvis denne proces af økonomiske årsager blev sendt ud af Danmark.

Idéen var fra starten at flytte de “dyre hænder” til mere teknisk krævende opgaver, og lade robotter varetage simpel håndtering af råmateriale til CNC-drejebænkene.

Trelleborg Sealing Solutions er en global koncern, der arbejder med avanceret polymerteknologi. Virksomhedens danske fabrik er grundlagt i 1965 i Helsingør, hvor der er 330 ansatte. I kraft af Trelleborgs vedholdende fokus på automation har fabrikken i Danmark formået både at fastholde og tiltrække opgaver, fordi robotterne reducerer produktionsomkostningerne markant via en optimeret udnyttelse af produktionsapparatet. Leveringstiden på Trelleborg Sealing Solutions’ produkter er nedsat markant, og alt i alt har optimeringen faktisk resulteret i flere jobs og i fastansættelse af vikarer.

Trelleborgs løsninger kan vise sig at blive en mental murbrækker for andre danske industrivirksomheder, da de har vist, at man ikke behøver at investere i meget komplicerede robotløsninger. Trelleborg Sealing solutions har med sine løsninger ændret opfattelsen af, hvad en robot er, og hvad den kan.