DIRA Automatiseringsprisen 2021 går til..

DIRA Automatiseringsprisen 2021 går til Danfoss Drives i Gråsten, som er en del af industrigiganten Danfoss.

Virksomheden, der efter at have produceret frekvensomformere på samme måde i mere end 15 år – som også indebar mange manuelle processer – var mere end klar til at tage næste skridt med automation.

Virksomheden har fremstillet frekvensomformere på samme halvautomatiske måde i mere end 15 år, og stod for få år siden med opgaven at udvikle næste generation.

Her greb Danfoss Drives muligheden for at nytænke både produkt og processer og dermed hele måden, hvorpå de producerer de mange hundrede varianter på. Automation er således indtænkt i hver lille detalje i produktet og de teknologier, som skal lokalisere, gribe, montere og transportere kits og det færdige produkt.

Det kan ifølge dette års jury inspirere både store, mellemstore og små virksomheder.

– Det er fedt, at en stor virksomhed som Danfoss Drives tager det på sig, at de vil præsentere sådan en løsning for omverdenen. De har tænkt hele værdikæden ind, som mange små virksomheder egentlig gør og bør. Hvordan kan vi selv kigge ind ad? Hvordan kan vi gøre noget ved vores produkter og dermed være på forkant? De har kigget bagud for at gøre det mere enkelt og simpelt fremadrettet, og de har gjort det kompromisløst, fortæller en af jurymedlemmerne Dorte Zacho Martinsen fra BM Silo.

Og det er ikke de eneste rosende ord, som juryen har at sige om dette års vinder.

– Der er mange ting ved denne automatisering, som vi kan lære noget af. De har modulariseret både produkt, udstyr og alt deromkring. Det er imponerende. De har tænkt hele vejen rundt, og det sikrer dem i fremtiden, tilføjer Ole Madsen fra Aalborg Universitet.

EN IMPONERENDE REJSE

Med uddelingen af DIRA Automatiseringsprisen er håbet netop, at andre virksomheder, personer eller institutioner kan blive inspireret til at anvende robotteknologi i deres branche, så vi kan bevare den danske konkurrenceevne, fastholde danske arbejdspladser og ikke mindst forbedre arbejdsmiljøet for medarbejdere, der hver dag har med fysisk hårdt og gentagende arbejde at gøre.

Og det er Danfoss Drives et klart eksempel på.

– Det er en inspirerende og imponerende rejse, som Danfoss Drives har været på – og de vil nok fortsætte på den langt ud i fremtiden. De har konverteret en manuel arbejdsgang til en fuldstændig automatiseret proces, og de har gjort det ved at inddrage alle elementer fra Industri 4.0. Det giver i den grad en højere kvalitet og forbedrer også arbejdsmiljøet, fortæller jurymedlem Nigel Edmondson fra MADE, der også er imponeret over, at automatiseringsløsningen har været med til at fastholde en del af produktionen i Danmark.

Danfoss Drives har valgt at lave løsningen i samarbejde med BILA Automation.

De 3 nominerede til DIRA Automatiseringsprisen 2021: