DIRA Automatiseringsprisen 2022 går til..

Danmarks ældste spærfabrik Palsgaard Spær modtog DIRA Automatiseringsprisen 2022.

Dele af spærproduktionen er blevet automatiseret, og de eneste manuelle opgaver, der er tilbage i den automatiserede proces, er når råvarerne til produktionen ilægges før sav og igen under kontrollen af det færdige spær ved udlæsning af anlægget.

– Palsgaard Spær vil med sin imponerende automatisering inspirere ikke bare andre virksomheder i samme branche men også på tværs af brancher. Automatiseringsløsningen er et beundringsværdigt eksempel på mødet mellem håndværk og teknologi, og Palsgaard Spær viser en modig tilgang til teknologien, fortæller en af jurymedlemmerne Laurids Hovgaard, der til daglig er journalist på Ingeniøren.

Spærfabrikken har erstattet dele af de manuelle processer, der er ved at lave spær, med et automationsanlæg i dele af produktionen.

Automatiseringen gør, at Palsgaard Spær har øget fabrikkens output med 35 procent, og de har inddraget unge studerende i projektet. Samtidig har medarbejderne nu et bedre arbejdsmiljø med færre udfordrende arbejdsstillinger og løft.

Og der er mange flere rosende ord fra juryen om dette års vinder af DIRA Automatiseringsprisen.

– Palsgaard Spær har taget et imponerende kvantespring. Kombinationen af det digitale, kundens ønske, automationen og inddragelse af unge studerende i processen er stærkt og modigt. Der er kæmpe potentiale for lige nøjagtig det, som de har gjort, lyder det fra jurymedlem Martin Høgsbjerg fra Danfoss-Drives.

 

 

Mundvandet løb

Med uddelingen af DIRA Automatiseringsprisen er håbet netop, at andre virksomheder, personer eller institutioner kan blive inspireret til at anvende robotteknologi i deres branche, så vi kan bevare den danske konkurrenceevne, fastholde danske arbejdspladser og ikke mindst forbedre arbejdsmiljøet for medarbejdere, der hver dag har med fysisk hårdt og gentagende arbejde at gøre.

Og det er Palsgaard Spær et klart eksempel på.

– Man fik helt mundvand, da man så løsningen, fortæller jurymedlem Ole Madsen fra Aalborg Universitet.

– Det var tydeligt, at Palsgaard Spær havde medarbejderne i tankerne, da de skulle automatisere processen omkring spærene – og det gælder både de allerede ansatte medarbejdere men også fremtidige medarbejdere, slår han fast.

Palsgaard Spær har lavet løsningen i samarbejde med Trussmatic og er blevet indstillet til prisen af Stäubli.

De 3 nominerede til DIRA Automatiseringsprisen 2022: