DIRA Teknologiprisen 2024 går til..

Det blev Wheel Restore Company ApS med teknologien Fælglakeringsmaskinen, der kunne lade sig hylde som vinderen af DIRA Teknologiprisen 2024, som blev overrakt af teknologientusiast David Guldager.

Wheel Restore Company’s fælglakeringsmaskine kombinerer en række elementer i fælglakeringsprocessen, og med den brugervenlige og kompakte løsning, der blot optager 1×1 meter plads, kan selv det mindste dækcenter nu renovere brugte fælge fra start til slut.

Den fuldautomatiske løsning, som sikrer, at brugte fælge kan genanvendes – og ikke skrottes – er opbygget af en række kendte teknologier inden for industriel automation. Løsningen består af en kombination af en iPC, PLC, et par servomotorer, en frekvensomformer samt en cobot. Denne kombination muliggør, at fælglakeringsmaskinen kan forvarme, grunde, male og lakere brugte fælge på begge sider i én arbejdsgang samt hærde overfladebehandlingen med IR- og UV-lamper.

Begrundelsen fra juryen for, at det var Wheel Restore Company ApS, der skulle modtage prisen, lyder:

– Wheel Restore Company ApS er nået rigtig langt, og selve processen fra idé til realisering er imponerende. På teknologisiden har de formået at kondensere velkendte teknologier i en kompakt og lukket løsning, der gør en forskel uden at forurene det omgivne i arbejdsprocessen. Det er rigtig godt tænkt og spiller samtidig vældig godt ind i det stigende fokus på genanvendelse, genfremstilling og bæredygtighed generelt, lyder det fra juryen.

– Fælglakeringsmaskinen giver bare mening gennem hele fødekæden. Fremstilling af aluminiumsprodukter har et rigtig stort CO2-aftryk, og derfor er der bestemt tale om et nobelt og ærligt produkt, der ved at genfremstille ødelagte aluminiumsfælge, som normalt ville være blive smidt ud, har en klar, bæredygtig mission. Og så er der noget smukt i, at man – ved den rigtige sammensætning af allerede eksisterende teknologier – formår at løse en reel udfordring og på samme tid er med til at ændre på en branche, der endnu ikke er så automatiseret.

De nominerede til DIRA Teknologiprisen 2024:

  • Sentinus – den autonome undervandsinspektionsrobot fra Blue Atlas Robotics.
  • FASTSEWN – en teknologi til automation af syprocesser fra Mikkelsen Innovation ApS.
  • Fælglakeringsmaskinen – den fuldautomatiske maskine til lakering af fælge fra Wheel Restore Company ApS