Aalborg Universitetshospital
12/09/2019 14:30 - 12/09/2019 16:45
DIRA

DIRA Automatiseringsprisen 2019: Virksomhedsbesøg hos Aalborg Universitetshospital

Den 12. september åbner Aalborg Universitetshospital dørene for DIRAs medlemmer i forbindelse med virksomhedens nominering til DIRA Automatiseringsprisen 2019.

Hver dag modtager Aalborg Universitetshospital op til 130 kasser med mere end 3000 blodprøver i. Før var det en bioanalytiker, der stod for at tage hver enkelt blodprøve op ad kassen og sætte den i et stativ. Nu er det et robotsystem, der håndterer den manuelle og ensidige opgave, og som er årsag til, at Aalborg Universitetshospital – Klinisk Biokemisk Afdeling er nomineret til DIRA Automatiseringsprisen 2019.

Systemet hedder Den Intelligente Forsendelseskasse, og skaber sporbarhed fra blodprøverne bliver taget ude i praksis, til de lander på laboratoriet. En indbygget datalogger i kasserne med blodprøver gør det muligt at vise, hvor blodprøverne befinder sig, og ikke mindst at registrere temperaturen i kassen.

Øget patientsikkerhed og bedre arbejdsmiljø
Ledende overlæge på Aalborg Universitetshospital Annebirthe Bo Hansen kalder Den Intelligente Forsendelseskasse for et kvalitetsløft og peger på tre hovedfordele ved løsningen:

– Dels er der et arbejdsmiljøhensyn, fordi vores bioanalytikere førhen stod og åbnede og håndterede mere end 3000 blodprøver om dagen. Det er et gentagende og opslidende arbejde, som de nu skånes for.

– Derudover er der et forøget patienthensyn, idet kasserne er udstyret med et overvågningssystem, så man både kan holde øje med temperaturen, men også placeringen af blodprøverne, siger Annebirthe Bo Hansen.

Hun peger på, at det kan have afgørende betydning, at blodprøvernes rejse bliver overvåget.

– Det er lidt spøjst, at hvis man f.eks. bestiller en bog på nettet, så kan man følge hele dens rejse, fra den bliver pakket, til den står uden for ens dør. Men at en blodprøve, der eksempelvis indeholder en undersøgelse for en tumormarkør, kan risikere at gå tabt i transporten eller blive væk på laboratoriet. Og det undgår vi nu med overvågningssystemet, siger hun.

850.000 blodprøvetagninger om året
Den tredje fordel ved Den Intelligente Forsendelseskasse er ifølge Annebirthe Bo Hansen, at det sparer hospitalet for mange resurser.

– Med Den Intelligente Forsendelseskasse automatiserer vi en præanalytisk proces, hvor der tidligere blev lagt rigtig mange mandetimer, siger hun og tilføjer:

– Vi tager 850.000 blodprøver og laver 10 mio. analyseresultater om året – det er mange årsværk. Så i min biks er vi virkelig på jagt efter områder, hvor vi kan optimere og effektivisere og på den måde spare nogle resurser.

Oplev Den Intelligente Forsendelseskasse den 12. september
Hvis du har fået pirret din nysgerrighed og gerne vil se den innovative løsning til at håndtere blodprøver med egne øjne, får du muligheden den 12. september, når DIRA besøger Aalborg Universitetshospital.