”Robotter stjæler vores arbejdspladser” – gør de egentlig det?
Når man arbejder med robotter, eller overvejer at investere i robotteknologi til sin virksomhed, møder man ofte skeptiske blikke fra omverdenen eller endda i industrien, hvor brugen af robotter er i vækst. Oftest er den almene befolkning også bekymrede for, om robotterne nu kommer og overtager deres arbejde. I det store billede ses en automatiseret arbejdsplads dog som en konkurrencedygtig arbejdsplads. Og en konkurrencedygtig arbejdsplads er en velbefolket arbejdsplads.
Et eksempel er her Trelleborg Sealing Solutions – vinder af DIRA Automatiseringsprisen i 2014, som på to et halvt år gik fra seks til 35 robotter, sideløbende med at de gik fra 300 til 340 ansatte. Derudover sikrer robotter også, at arbejdspladser bliver i Danmark. Med andre ord vender produktionen hjem, hvilket også bekræftes af en undersøgelse lavet af Syddansk Universitet, som netop ser en mulighed for at fastholde arbejdspladser i Danmark pga. hjælp fra robotter og automatisering. Dertil siger Søren Peter Johansen, sekretariatsleder for DIRA:
– Faktisk ser man mange eksempler på produktion, som vender tilbage til Danmark, da vi her har bedre forudsætninger for at automatisere og sikre en høj kvalitet. Så robotter ikke kun fastholder jobs i Danmark, de skaber også jobs i Danmark. Historisk set har teknologi tilmed også skabt flere jobs, end den har ødelagt, og der er ingen grund til at tro andet, da nogen også er nødt til at betjene og lave disse avancerede apparater. Med andre ord vil man se skiftende arbejdsfunktioner, men samtidig vil der også skabes arbejdspladser, som endnu ikke har set dagens lys.