Tilbage

Automation trækker produktion hjem til DEIF

5. september 2024

Den jyske teknologivirksomhed DEIF har trukket produktionen hjem, samlet alt under ét tag og automatiseret. Det har skaffet dem en nominering til DIRA Automatiseringsprisen 2024.

Når du træder ind ad dobbeltdørene til elektronikvirksomheden DEIFs produktion i Skive bliver du mødt af en stilhed, rene omgivelser og rundt om dine ben triller en mobil robotflåde, som hurtigt affinder sig med din tilstedeværelse, for derefter at finde sig en ny vej rundt.

Og det er faktisk lige nøjagtig dét, som har gjort, at DEIF sammen med partnerne GRAU Engineering og SigmaNet er blevet nomineret til DIRA Automatiseringsprisen 2024.

– Vi har flyttet os fra at lave alt manuelt – vores interne logistik og vores planlægning – til at være automatiseret og digitaliseret på et rigtig højt niveau. Vi har en strategi om at bevare gode arbejdspladser i Danmark, og ud fra dét startede hele konceptet, at der skulle laves en ny fabrik, fortæller Chanette Oksborg, der er produktionsdirektør ved DEIF.

DEIF producerer sikre og pålidelige styringsløsninger til decentraliseret elproduktion til lands og vands. Forsimplet vil det sige, at DEIF laver enheder, der sørger for, at alt lige fra strømgeneratorer på skibe til vindmøller og solceller kører optimalt.

For et par år siden valgte virksomheden at trække produktionen hjem, samle alt under ét tag og automatisere. Efter halvandet års arbejde er det nu endt ud i en fuldstændig moderniseret fabrik med en intelligent højniveaustyring, et egenudviklet MES-system og fem mobile robotter, der står for al intern transport af komponenter og produkter.

Med andre ord: En fabrik, som skal understøtte virksomheden i at fastholde deres rolle som markedsførende.

Du kan ikke lige se det
Ud over al den teknologi, som man fysisk kan se, når man træder ind ad dørene ved DEIF, så er en stor del af løsningen hos elektronikvirksomheden noget, som man ikke lige kan se.

Der er nemlig også tale om en automatisk, intelligent planlægningsalgoritme, som distribuerer materialer fra lagerautomaterne til produktionsprocesserne på egen hånd.

– Det, der er særligt ekstraordinært ved den her automatiseringsløsning, er det system, vi har bygget inde bagved. Det er et intelligent system, som planlægger og prioriterer imellem alle opgaverne, de mobile robotter og medarbejderne, fortæller Kristian Grau, der er udviklings- og projektingeniør ved GRAU Engineering.

– Det bedste ved det her system er, hvor sammenflettet det hele er blevet. Når man går rundt ude i produktionen, bemærker man egentlig ikke det her system. Der er ikke nogen, der er henne og gøre noget aktivt med det her system. I ser bare stille og roligt de her mobile robotter, som stille trisser rundt med varerne. I ser til gengæld ingen, der kører rundt med varer selv, fortæller han.

Inspirerende automationsrejse
Gevinsterne ved automatiseringsløsningen har været mange for DEIF. Virksomheden har blandt andet forbedret sin leveringsevne, effektiviseret arbejdsgangen og sikret et bedre arbejdsmiljø, da robotterne nu håndterer planlægning- og logistikarbejdet.

– Gevinsten ved vores robotløsning og den digitalisering, der selvfølgelig understøtter den, er, at vi ikke manuelt planlægger. Det gør systemet. Så er der selvfølgelig også den del, der hedder arbejdsmiljø. Det er utroligt vigtigt, at vi slipper for alle de tunge løft og at flytte tingene mellem processerne, fortæller Chanette Oksborg.

Dette års jury, der skal udvælge vinderen af DIRA Automatiseringsprisen 2024, er ikke i tvivl om, at DEIFs rejse er både imponerende og inspirerende for andre.

– Jeg synes, det er meget nemt at finde inspiration i den her case fra DEIF. De har gentænkt en produktionsvirksomhed lokalt baseret i Danmark, og de er virkelig kommet langt. Det er et skridt på en kæmpe rejse, men den her fabrik er enormt imponerende at se. Med deres selvkørende robotter, deres automatiserede højlager og den måde, som medarbejderne arbejder sammen med automatikken på, fortæller jurymedlem Jakob Skødt Larsen, Product Owner ved BESTSELLER og sidste års vinder af DIRA Automatiseringsprisen 2023.

DIRA Automatiseringsprisen 2024 vil blive overrakt den 10. september til AUTOMATIK 2024-messen i Brøndby.