Tilbage

Danfoss skubber til grænserne med robotter i hjertet af fabrik

4. september 2024

Danfoss Power Solutions har skiftet hjertet af produktionen ud med en automatiseringsløsning, der skubber til grænserne. Det har fået dem nomineret til DIRA Automatiseringsprisen 2024.

860 kvadratmeter gulvareal er på kort tid blevet taget i brug af 18 robotter, der sammen er blevet hjertet af Danfoss Power Solutions’ fabrik i Nordborg.

Her er få manuelle løft, medarbejderne kan prioritere de mere spændende opgaver i produktionen, produktiviteten er steget, og Danfoss Power Solutions kan hurtigt skrue op og ned for produktionen alt efter, hvor mange ordrer, der kommer ind. Alt sammen er gjort på ikke særlig meget plads med en fungerende produktion rundt om sig.

– Udfordringen var, at vi vækstede enormt meget over det sidste år, hvilket har resulteret i manglende fysisk plads på vores gulv. Men det var ikke en mulighed at bygge ud, så vi skulle finde på noget smartere og tænke kreativt, fortæller Martin Ole Madsen, der er Manager Operations Excellence ved Danfoss Power Solutions.

En masse teknologi samlet på lidt plads
Den smartere løsning – som er en kombination af et automatisk lagersystem midt inde i fabrikken sat i forbindelse med en industriel robot og selvkørende robotter på gulvet – fandt Danfoss Power Solutions på sammen med integratorerne Element Logic og RoboTool.

Og det er netop den automatisering, der har gjort, at de er én af de tre nominerede til DIRA Automatiseringsprisen 2024.

– Det mest fascinerende er dét, at flere teknologier er samlet på ét sted. AutoStore (lagerrobotsystem, red.) i sig selv er en meget standardiseret løsning, som man kan udvide, og man kan lave, som man vil. Men den er tit afgrænset inden for AutoStore. Det, vi har lavet her, sammen med RoboTool, er et conveyor-system, som gør, at man tager varerne ud og ind igen automatisk af AutoStore via en transfercelle, en industrirobot og en flåde af AIV’er, og det gør det specielt.

Sådan lyder det fra en af de to integratorer på projektet, Delivery Director Mads Stentoft fra Element Logic.

Allerede mange gevinster
Da Danfoss gik i gang med de første tanker om løsningen i december 2022, var hovedformålet at forbedre arbejdsmiljøet på fabrikken. Men da de nye robotter og hele AutoStore-anlægget for alvor blev en del af produktionen i marts 2024, var gevinsterne mange flere.

– Hovedgevinsten med den her implementering har helt sikkert været, at vi har elimineret en masse dårlig ergonomi, fået langt højere automationsgrad, som sikrer en stærk produktivitet – også fremadrettet, og ikke mindst har vi sparet en masse plads på gulvet, som har gjort, at vi kan bruge kvadratmeterne til direkte operation og ikke bare lager, fortæller Martin Ole Madsen og fortsætter:

– Gevinsten ved at implementere et system som det her har helt sikkert været, at hvor vi før håndterede tunge kasser, bliver det nu håndteret automatisk af robotterne, og det er dét, der var hele ideen bagved det. Kunne vi så samtidig hæve produktivitet, så var det et win for os, og det er dét, vi ser nu.

Danfoss Power Solutions laver mobilhydraulik til byggesektoren, landbruget og andre markeder.

Teknologi, der skubber til grænserne
Også dette års jury, der skal udvælge vinderen af DIRA Automatiseringsprisen 2024 er imponerede over Danfoss Power Solutions’ nytænkning og pladsoptimering.

– Det, der har imponeret mig mest, er, at man godt nok har taget en velkendt teknologi, men så har man skubbet til grænserne for, hvordan man bruger den, og hvordan man installerer den, fortæller Laurids Hovgaard fra Ingeniøren og en del af juryen.

– Danfoss har også været ude og trykke integratorerne og sige, at de skal levere noget, som ikke er set før. Jeg tror, at andre virksomheder kan lade sig inspirere af det her, ved at selvom man ikke skal ud og bygge en helt ny fabrik fra bunden, så kan man godt designe nye automatiseringsløsninger ind i eksisterende produktionsmiljøer og samtidig være med helt på kanten af, hvad teknologien tilbyder.

DIRA Automatiseringsprisen 2024 vil blive overrakt den 10. september til AUTOMATIK 2024-messen i Brøndby.