DIRAs første mand, Jeg vidste, det ville blive stort
Dansk Robot Netværk kom til verden i 1982 efter, at to mand fra teknologisk institut havde løbet meget stærkt. John Nielsen var én af dem, og han var ikke i tvivl, om at netværket ville blive stort.
– Det er ikke sikkert, at jeg kan huske alle datoer og tidspunkter. Men ellers kan jeg huske alt. Det var nemlig en tid, som jeg aldrig glemmer.
Sådan lyder det fra 80-årige John Nielsen, der lige nu befinder sig tæt ved Limfjorden i det nordjyske.
Han er maskintekniker med et hav af efteruddannelser, har undervist i Kenya, og så var han med helt fra starten i Dansk Robot Netværk (DIRA).
– Det hele startede med, at min chef ved Teknologisk Institut kom hjem fra en rejse til USA, hvor han havde oplevet, hvad de i stor stil brugte deres tid på: Robotter og netværk. Så det skulle vi også, fortæller John Nielsen om den dag i 1982, hvor han og hans kollega fik chefbesøg på deres kontor på Teknologisk Institut i København.
Derefter gik det stærkt for John Nielsen og fremtidens robotnetværk.
Snak med de rigtige
Der var hverken særligt mange, der kendte til at mødes i netværk, og der var kun få, der havde
kendskab og adgang til robotter.
– Og de robotter, der var i 1982, var meget simple og nok heller ikke robotter, som man ville kalde robotter den dag i dag, fortæller John Nielsen.
Det kunne altså for mange synes som en tilnærmelsesvis umulig mission, som John Nielsen og hans kollega Bo Petri Jeppesen var på.
– Vi ville starte en forening inden for et område, der slet ikke var kendt. Det krævede de rigtige mennesker, de rigtige stikord, og en hel masse snak med en hel masse mennesker, fortæller John Nielsen.
Og så gik arbejdet med at finde de rigtige mennesker til bestyrelsen i gang.
– Vi pegede på Holger Knudsen fra ASEA A/S som formand, og der ramte vi rigtigt. Han har en stor del af æren for, at netværket blev til noget – og så så hurtigt, som det gjorde. Han kunne gå til folk med træsko på, og så arbejdede jeg og Bo i baggrunden og styrede alt andet, fortæller John Nielsen.
Kort tid efter var der stiftende generalforsamling, og Dansk Robot Netværk var etableret.
Et logo på en serviet og en skrivemaskine
Tiden, hvor DIRA blev dannet, var bestemt en anden tid – især hvis du spørger John Nielsen, der fortæller, hvordan DIRAs logo blev til.
– Det var en aften ved et bord, hvor jeg og en reklamemand sad og snakkede. Der kom DIRAs logo efter mange forslag og tegninger frem på en serviet, og det har knap nok ændret sig siden. Det synes jeg er fantastisk at tænke tilbage på, fortæller John Nielsen.
Derudover lavede John Nielsen alt skrivearbejde og søgen efter kontakter til netværket ved hjælp af skrivemaskine, analogt brevskriblerier og informationsindsamling på diverse biblioteker med databaser.
– Det var en omstændig tid, når man havde brug for at snakke med så mange mennesker og finde så meget information om noget, som ikke mange kendte noget til i Danmark. Det var omstændigt men spændende, fortæller han.
Men John var ikke i tvivl om, at de havde fat i noget, der ville blive vigtigt for branchen.
– Jeg vidste, at Dansk Robot Netværk ville blive stort og få en stor indflydelse, fordi det var og er stadig en nødvendighed. Dansk industri ville kun kunne overleve med automatisering og robotter – hvis du spørger mig. Derfor synes jeg også, at det er en selvfølgelighed og alligevel imponerende, at netværket nu bliver 40 år, fortæller han.
John Nielsen var sekretariatsleder i Dansk Robot Netværk fra 1982-2010.