Tilbage

Familievirksomhed fik sin første robot for 30 år siden: AVK International vinder DIRA Automatiseringsprisen 2024

10. september 2024

Nu er vinderen af DIRA Automatiseringsprisen 2024 fundet. Prisen går til en virksomhed, der i den grad har udfordret sig selv.

DIRA Automatiseringsprisen går i år til familievirksomheden AVK International, der ligger i den jyske by Galten.

Det er 30 år siden, at AVK International fik deres første robot. Og de er bestemt ikke færdige med at finde nye muligheder for automatisering.

De har fornyelig investeret i en fuldautomatisk robotløsning, der både håndterer, monterer og kontrollerer 31 forskellige varianter af drikkevandsventiler, der kan veje lige fra 3,6 til 54 kilo. Løsningen tæller adskillige robotarme, avancerede vision-systemer og kvalitetstest via trykprøvning. Faktisk er der tale om hele 16 processer samlet i én robotløsning.

– Det er en imponerende automatiseringsløsning, som AVK International har implementeret. Og virksomhedens rejse er også bemærkelsesværdig. De startede et sted og er endt ud et større og mere gennemgribende sted, som har fået dem til at kigge større dele af produktionen efter. AVK International er altså et godt eksempel på, at automatisering kan være med til at rykke hele virksomheden og højne niveauet, lyder det fra juryen.

Tidligere blev produktionen af drikkevandsventiler hos AVK International produceret manuelt. Men med den nye fuldautomatiske robotløsning er den tid forbi. Løsningen har gjort det muligt for AVK International at skalere produktionen af drikkevandsventilerne op og ned, når behovet er der. Derudover har de hævet kvaliteten af ventilerne, fjernet meget af den ensidige, gentagende arbejde og fjernet nogle tunge løft. Samtidig er den jyske virksomhed blevet mere konkurrencedygtig.

Udfordrer sig selv og opfordrer andre

Med uddelingen af DIRA Automatiseringsprisen er håbet netop, at andre virksomheder, personer eller institutioner kan blive inspireret til at anvende robotteknologi i deres branche, så vi kan bevare den danske konkurrenceevne, fastholde danske arbejdspladser og ikke mindst forbedre arbejdsmiljøet for medarbejdere, der hver dag har med fysisk hårdt og gentagende arbejde at gøre.

Og det er AVK International et klart eksempel på.

– AVK International startede deres robotrejse for 30 år siden og står nu i dag med en hel del robotter i deres produktion. Men ingen af disse robotløsninger er i nærheden af at være så omstændige og store som denne. AVK International har udfordret sig selv med automatiseringsløsningen. De står med et produkt, der ikke er lavet til automatisering, og de har også valgt, at løsningen skal kunne håndtere hele 31 forskellige varianter, lyder det fra juryen.

– Der er altså her tale om en automatiseringsløsning og -rejse, der i den grad kan inspirere andre – og den kan måske endda også være med til at opfordre andre virksomheder til at springe ud i implementeringen af robotter.

AVK International har lavet løsningen i samarbejde med Kilde Automation.

Der er tænkt på fremtidens medarbejdere

Igen i år har det været svært at finde én vinder, da danske robotløsninger stormer frem og giver anledning til gode automatiseringsløsninger rundt omkring i hele landet. Det har også i den grad afspejlet årets indstillinger til DIRA Automatiseringsprisen, der geografisk har spredt sig i hele landet og også har været inden for vidt forskellige brancher.

Og det er da heller ikke kun AVK International, der imponerede. Juryen var imponeret over alle tre nominerede til DIRA Automatiseringsprisen 2024.

En af de nominerede var Danfoss Power Solutions i Nordborg, der laver mobilhydraulik tilbyggesektoren, landbruget og andre markeder. Her har de skiftet hjertet af produktionen ud med en automatiseringsløsning på intet mindre end 18 robotter fordelt på 860 kvadratmeter.

Løsningen er en kombination af et automatisk lagersystem sat i forbindelse med en industriel robot og selvkørende robotter på gulvet. Automatiseringsløsningen har gjort at medarbejderne kan prioritere de mere spændende opgaver, der er færre manuelle løft, og produktionen kan hurtigt skrues op og ned.

Juryen har sagt dette om Danfoss Power Solutions løsning:

– Det er en spændende løsning, som indeholder rigtig gode perspektiver – specielt når det kommer til løsningens evne til at indlagre både eksterne og egenproducerede emner af varierende størrelse på egen hånd. Det er utroligt interessant. En sådan automatiseringsløsning er noget, der kan gøre en stor forskel i produktivitet, men også i arbejdsmiljøet, da det hårde lager- og logistikarbejde nu foretages autonomt.

Danfoss Power Solutions har heller ikke lavet løsningen alene, men har gjort det i samarbejde med Element Logic og Robotool.

Den sidste nominerede var teknologivirksomheden DEIF, der ligger i Skive. De har trukket produktionen hjem, samlet alt under ét tag og automatiseret. DEIF producerer styringsløsninger til decentraliseret elproduktion til lands og vands, og det gør de nu i en fuldstændig moderniseret fabrik med en intelligent højniveaustyring, et egenudviklet MES-system og fem mobile robotter, der står for al intern transport af komponenter og produkter. Derudover er der også lavet en automatisk, intelligent planlægningsalgoritme.

Juryen sagde følgende om virksomhedens automatisering:

– Det er en interessant automatiseringsløsning med stort potentiale i forhold til skalerbarhed, og det er også imponerende, at de har trukket produktionen hjem til Danmark. Selve integrationen af løsningen står for alvor ud, da der er tale om en integration, der løber hele vejen igennem arbejdsprocessen, og en produktionsfacilitet, som er startet fra nul og bygget op derfra. DEIF’s ambition er at opbygge den mest nytænkende og fleksible elektronikproduktion i verden – og dette er et skridt på vejen.

DEIF har lavet automatiseringsløsningen i samarbejde med GRAU Engineering og SigmaNet.

DIRA Automatiseringsprisen

DIRA Automatiseringsprisen uddeles hvert år til en dansk slutbruger med en god automatiseringshistorie.

Dette års jury består af et antal faste medlemmer, der repræsenterer forskningsinstitutioner, presse, interesseorganisationer samt industrien. Juryen består i år af Laurids Hovgaard fra Ingeniøren, Nigel Edmondson fra MADE, Peter Krogh fra VOLA, Anja Drewsen fra Bogense Plast og sidste års vinder, BESTSELLER, repræsenteret af Jakob Skødt Larsen.