Hav Line, Hirtshals, 9850 Hirtshals
12/09/2019 10:00 - 12/09/2019 12:45
DIRA

Virksomhedsbesøg hos Hav Line

Den 12. september åbner Hav Line dørene for DIRAs medlemmer i forbindelse med virksomhedens nominering til DIRA Automatiseringsprisen 2019.

Med et banebrydende koncept har Hav Line Group formået at introducere automation i en branche, der er udfordret af strenge krav til effektivitet og lønsomhed.

Hav Line Group udfordrer den traditionelle måde at distribuere laks på og er af den grund blevet nomineret til DIRA Automatiseringsprisen 2019.

– Når man automatiserer i så stor skala, hører der en ligeså stor risiko med. Og det har ikke været problemfrit at gennemføre projektet. Derfor betyder det også noget at blive nomineret til sådan en pris, siger Carl-Erik Arnesen, der er CEO hos Hav Line Group, om nomineringen.

Hav Line-metoden: De første og de eneste i verden 
Den såkaldte ”Hav Line-metode” indebærer, at det nybyggede slagteskib Norwegian Gannet suger fisk direkte op fra opdrætsanlæggene langs Norges vestkyst. Så snart fiskene er ombord, sejler skibet mod Hav Lines anlæg i Hirtshals, og undervejs bliver de slagtet og lagt i tanke, som køler fiskene ned til under 0 grader. Til sidst sorteres og pakkes laksen automatisk på verdens største lakseterminal på Hirtshals Havn. Hav Lines samarbejdende robotteknologi sikrer en større kapacitet, kvalitet, produktion og fleksibilitet. Ligesom meget af det ensartede, gentagende arbejde forsvinder.

– Hav Line Group er de første og eneste i verden til at distribuere laks på denne måde. Vi sejler med en hybrid-båd, og har reduceret CO2-udslippet med 46%. Derudover er det kun nødvendigt for os at håndtere fisken én gang, og vi ankommer til Danmark et døgn før end tidligere, hvilket effektiviserer processen, men det giver samtidig en bedre kvalitet og et friskere produkt med en længere holdbarhed, siger Carl-Erik Arnesen om metoden.

En branche med strenge krav
Det har ikke været gnidningsfrit at lave en automatisering i så stor en skala, fordi branchen stiller en række strenge krav, fortæller Carl-Erik Arnesen.

– Der er krav til effektiviteten og lønsomheden, men også hygiejnen og maskinerne, som skal kunne tåle et hårdt miljø. Så der er mange ting, man skal tage hensyn til, når man automatiserer i vores branche.

Oplev Hav Line-metoden til virksomhedsbesøg
Den 12. september åbner Hav Line Group dørene for DIRAs medlemmer, hvor du sammen med juryen kan få et indblik i, hvorfor virksomheden er nomineret til DIRA Automatiseringsprisen 2019.

– Jeg tror, at deltagerne vil blive imponeret over størrelsen på båden og arbejdet, der ligger i processen, afslutter Carl Erik-Arnesen.