Tilbage

79 robotter arbejder i 10 meters højde hos BESTSELLER

 

På modetøjsvirksomheden BESTSELLERs lager i Taulov er der installeret et fuldautomatisk lagersystem, som øger effektiviteten, forbedrer arbejdsmiljøet for lagermedarbejderne og minimerer fejl og lagerplads.

Det har sikret dem en nominering til DIRA Automatiseringsprisen 2023.

Det summer af liv, når man besøger lageret hos BESTSELLER i Taulov.

Der er en del trucks og mennesker, men de er faktisk i mindretal – det meste af summen kommer nemlig fra de 79 mobile robotter, der bevæger sig rundt i det 10 meter høje lager for at hente og bringe kasser ud til de mennesker, som plukker tøjet, der skal ud til en af BESTSELLERs forretninger.

– Det bedste ved den her løsning er, at vi kan skalere den op, hvis behovet stiger, og vi kan skalere den ned uden for sæson. Det er ret fedt, at vi har en løsning, der er så smidig, som den er, siger Daniel Stougaard, der er Operations Manager hos BESTSELLER.

Med et behov for ekstra lager- og plukkapacitet valgte BESTSELLER at flytte i nye lokaler og investere i et anlæg, så de kunne forsyne hele forretningen. Det har nu affødt en nominering til DIRA Automatiseringsprisen 2023, som de deler med deres automatiseringspartnere Klinkhammer Intralogistics og Danrobotics.

Risikoen for arbejdsskader er minimeret betydeligt
Lagersystemets høje automatiseringsgrad, produktivitet og fleksibilitet til at håndtere kartoner i forskellige størrelse betyder, at BESTSELLER kan fastholde lageret i Danmark.

Robotlageret producerer direkte efter ordre, minimerer lagerpladsen, reducerer mange tunge løft og har en positiv indvirkning på arbejdsmiljøet.

Det gode overblik over produktionen minimerer også stress og fejl i en travl hverdag med mange ensartede opgaver for medarbejderne, hvilket alt sammen er med til at øge trivslen.

– Vi undgår nu de mange manuelle, tunge løft. Snit og fingerskader fra kartonåbninger, er vi også foruden, da robotten gør det for dig, hvilket er en kæmpe fordel, som både vi og vores medarbejdere er rigtig glade for, fortsætter Daniel Stougaard.

Forbedret leveringstid og leveringssikkerhed
Leveringstid og leveringssikkerhed er forbedret med det nye automationsanlæg, der potentielt kan mere end fordoble distributionscentrets produktivitet sammenlignet med manuel opsætning.

Det betyder kortere tid fra bestilling til levering, hvor alle processer er strømlinet.

Exotec-lagersystemet er et af de første i verden med 79 selvkørende robotter, som “kravler” op ad lagerreolerne og henter eller afleverer kartoner med forskellige produkter.

– Anlægget med de 79 robotter og de 8 plukkestationer garanterer i alt 1.320 pluk i timen. Den største fordel ved denne robotløsning er fleksibiliteten i, at robotterne kan køre på gulvet, men også ”kravle” op ad reolerne for at hente kasser fra 48.000 forskellige placeringer til medarbejderne, siger Marcel Liske, der er projektleder hos Klinkhammer Intralogistics.

Herudover sørger fem klassiske industrielle robotter for de-palletering, kartonåbning og palletering.

Spændende fremtidsudsigter
Direktør Nigel Edmondson fra MADE – en af de seks jury-medlemmer – uddyber, hvorfor BESTSELLER er blevet nomineret til DIRA Automatiseringsprisen.

– BESTSELLER er nomineret, fordi det er en stor-skala automatiseringsløsning, hvor BESTSELLER har fokus på hele logistikken – fra varen kommer ind, til varen bliver leveret ud til kunden. BESTSELLER har formået at fastholde og involvere deres medarbejdere gennem hele automatiseringsprocessen, og jeg tror, at andre virksomheder kan lære af BESTSELLER, siger han.

– Jeg synes, at det særlige ved BESTSELLERs løsning er både den korte tid på ni måneder, de har haft til at implementere og den kapacitet, de har bygget op. Fremtidsudsigterne er ret spændende, da de kan se løsningen vokse og være med til at bygge kapacitet i Danmark, tilføjer han.

Og vinderen er…
DIRA Automatiseringsprisen 2023 bliver overrakt den 4. oktober til netværksmiddagen på hi23 i Herning. Juryen, der skal udpege vinderen af prisen, består af et antal faste medlemmer, der repræsenterer forskningsinstitutioner, presse, interesseorganisationer samt industrien.

I juryen sidder Ole Madsen fra Aalborg Universitet, Laurids Hovgaard fra Ingeniøren, Nigel Edmondson fra MADE, Peter Krogh fra VOLA, Martin Høgsbjerg fra Danfoss Drives samt sidste års vinder Simon Have Kjær fra Palsgaard Spær.

Om DIRA Automatiseringsprisen 2023
DIRA Automatiseringsprisen uddeles hvert år til en dansk slutbruger med en god automatiseringshistorie.

DIRA Automatiseringsprisen skal tjene som inspiration for andre ved at vise unikke løsninger og processer baseret på robotteknologi og relateret automatisering. Ved samme lejlighed hædres eventuelt en eller flere tilknyttede leverandører.