Tilbage

Engskov Maskinfabrik vil inspirere andre SMV’er

Ved at samle fire manuelle arbejdsgange i én automatiseret robotløsning sikrede Engskov Maskinfabrik i Ringsted en nominering til DIRA Automatiseringsprisen 2021.

En kæmpestor ordre fik det sjællandske smede- og maskinværksted Engskov Maskinfabrik til at tænke store tanker.

– Man ser tit, at det er de store virksomheder, der går forrest. De er rigtig dygtige, og jeg er selv imponeret over, hvad de kan i dag. Men der er bare rigtig mange industrier herhjemme, der er små og mellemstore. Og hvem skal vi spejle os i? Der håber jeg, at vi kan være nogen af dem, der siger, at det kan man faktisk godt det her, siger Jes Gravesen, der er administrerende direktør hos Engskov Maskinfabrik.

Engskov Maskinfabrik er en underleverandør til den industrielle sektor, og fremstiller store og komplicerede stålkonstruktioner med arbejdskraft fra cirka 50 medarbejdere.

Jes Gravesen så teknologimuligheder, da virksomheden fik en stor ordre på at producere skærmtag, der afskærmer for elektrisk strøm ved køreledninger, når man kører over en bro, hvor der er el-toge, der kører under.

– Vi undersøgte markedet for, hvad man egentlig kan med en robot og teknologien. Vi spurgte Teknologisk Institut, hvad man kunne, og hvordan vi skulle gribe det an. Det var det spæde skridt i den rigtige retning, fortæller den administrerende direktør om maskinfabrikkens deltagelse i et MADE Demonstrationsprojekt tilbage i 2018.

En mulighed frem for en udfordring

Løsningen, som Engskov Maskinfabrik siden har fundet frem til i samarbejde med integratoren DanRobotics, er et fleksibelt robotanlæg, der samler en ellers manuel arbejdsgang med fire forskellige produktionsprocesser i én automatiseret arbejdsstation.

Den giver virksomheden afgørende konkurrencefordele på flere vigtige parametre.

– Gevinsterne ved projektet er, at vi har lært en masse omkring teknologi, vi har reduceret gennemløbstiden fra fem timer til en halv time, vi har fået reduceret nogle dårlige arbejdsstillinger, og frem for alt har vi trukket noget arbejde hjem til Danmark, opridser Jes Gravesen.

Det er alt sammen det, der gør, at Engskov Maskinfabrik er nomineret til DIRA Automatiseringsprisen 2021.

Man kommer langt med læring

Udover de mange gevinster, der har været ved robotanlægget, har virksomhedens medarbejdere lært meget af arbejdet med teknologien, og det har imponeret.

– Jeg synes, det er imponerende, at en lille virksomhed som Engskov Maskinfabrik, der ikke har den store erfaring og heller ikke de store millioner i ryggen, er nået i mål med sådan en fin robotløsning, lyder det fra Kim Koertsen, der er direktør i DanRobotics, som har hjulpet maskinfabrikken med løsningen.

Og det gav juryen til dette års automatiseringspris ham ret i:

– Jeg synes, det er spændende, at de selv har løst så mange af indkøringerne ved den. De har ikke bare købt den færdige løsning, men de har selv været en stor del af løsningen. Og det har de lært meget af, lyder det fra Peter Krogh, som er teknisk chef hos VOLA.

Han er en del af juryen, der skal udpege vinderen af dette års DIRA Automatiseringsprisen.

DIRA Automatiseringsprisen 2021 vil blive overrakt den 5. oktober til åbningen af hi-messen i Herning.

Juryen består af et antal faste medlemmer, der repræsenterer forskningsinstitutioner, presse, interesseorganisationer samt industrien. Juryen består i år af Ole Madsen fra Aalborg Universitet, Laurids Hovgaard fra Ingeniøren, Nigel Edmondson fra MADE, Dorte Zacho Martinsen fra BM Silo, Tina Beith Christensen fra Aalborg Universitetshospital og forrige års vinder Peter Krogh fra VOLA.

Om DIRA Automatiseringsprisen 2021

DIRA Automatiseringsprisen uddeles hvert år til en dansk slutbruger med en god automatiseringshistorie. DIRA Automatiseringsprisen skal tjene som inspiration for andre ved at vise unikke løsninger og processer baseret på robotteknologi og relateret automatisering.
Ved samme lejlighed hædres en eller flere tilknyttede integratorer.