Et imponerende ingeniørarbejde hos Kamstrup
I stedet for at flytte produktionen til udlandet, valgte Kamstrup at holde den i Danmark og fuldautomatisere produktionen af temperaturfølere. Det har sikret dem en nominering til DIRA Automatiseringsprisen 2021.
12 robotter, mere end 30.000 komponenter og en vægt på 33,4 tons.
Sådan kan Kamstrups nye produktionsudstyr til at lave temperaturfølere beskrives meget kort.
Kamstrup har i mere end 20 år haft egen produktion af temperaturfølere på deres fabrik i den jyske by Stilling. Da deres produktionsudstyr var ved at være godt nedslidt, og der snart ville komme kapacitetsproblemer, greb de muligheden for at tage næste automatiseringsskridt.
– Vi havde en gammel følerautomat fra 2004, som var ved at være outdated – der skulle en ny til. Det har vi valgt at gøre med den her løsning. Vi kunne tage flere varianter ind og dermed nå et bredere marked, og det var det, vi gerne ville nå med den her følercelle, fortæller Bjarke Buhl, der er Head of Strategic Production Technology ved Kamstrup.
Kamstrup laver målere til både vand, varme og el. Deres nye automatiseringsløsning, der producerer varmemålere, har betydet, at Kamstrup har holdt produktionen i Danmark og nu kan lave følere til de næste mange år frem og lave flere varianter end før.
Hele automatiseringsløsningen, der er nomineret til DIRA Automatiseringsprisen 2021, har Kamstrup samarbejdet med KILDE Automation om at lave – og det har været en lang og udfordrende proces. Især det at arbejde med et kabel, der hele tiden skulle holdes styr på gennem en automatiseret proces, var en udfordring.
– Vi har lavet et meget avanceret anlæg til at producere temperaturfølere. Den gamle celle kørte med en takttid på 23 sekunder, hvor den nye kører en takttid på 8,5 sekunder. Og så er automationsgraden også langt højere, det er bedre og mere stabile processer og bedre arbejdsmiljø, fortæller Rasmus Agerskov, der er sælger hos Kilde Automation.
Det bliver i Jylland
En del af motivationen for at udskifte det daværende produktionsudstyr med en fuldautomatisk produktionslinje af temperaturfølere var ikke kun produktiviteten og kvaliteten.
Kamstrup havde også et ønske om at fortsætte produktionen af temperaturfølere i Danmark, så de ikke blev afhængige af andres leveringsevne eller priser.
– Gevinsterne er, at vi kan holde arbejdspladserne i Danmark, vi kan udvide vores produktprogram fra 17 til 30 forskellige varianter, og vi kan sikre os, at de nye produkter, som kommer fremadrettet, bliver udviklet og produceret tæt på, fortæller Bjarke Buhl.
Et imponerende niveau
Det er ikke hvor som helst, man ser et produktionsanlæg med 12 robotter, 30.000 komponenter, 3.600 kilometer kabel om året, der skal holdes styr på, og 110 gribere til håndtering.
– Det, jeg synes, er imponerende med linjen, er det niveau af ingeniørarbejde, der ligger i deres montageudstyr. Der er et meget højt niveau af viden, der er blevet proppet ind i de her maskiner, lyder det fra Nigel Edmondson, der er direktør i MADE.
– De har automatiseret håndteringen af kabler, som er meget bevægelige og svære at orientere og holde styr på, hvor de forskellige dele er. Det er imponerende, tilføjer han.
Nigel Edmondson er en del af juryen, der skal udpege vinderen af dette års DIRA Automatiseringsprisen.
DIRA Automatiseringsprisen 2021 vil blive overrakt den 5. oktober til åbningen af hi-messen i Herning.
Juryen består af et antal faste medlemmer, der repræsenterer forskningsinstitutioner, presse, interesseorganisationer samt industrien. Juryen består i år af Ole Madsen fra Aalborg Universitet, Laurids Hovgaard fra Ingeniøren, Nigel Edmondson fra MADE, Dorte Zacho Martinsen fra BM Silo, Tina Beith Christensen fra Aalborg Universitetshospital og forrige års vinder Peter Krogh fra VOLA.
Om DIRA Automatiseringsprisen 2021
DIRA Automatiseringsprisen uddeles hvert år til en dansk slutbruger med en god automatiseringshistorie. DIRA Automatiseringsprisen skal tjene som inspiration for andre ved at vise unikke løsninger og processer baseret på robotteknologi og relateret automatisering.
Ved samme lejlighed hædres en eller flere tilknyttede integratorer.