Tilbage

VINDEREN AF DIRA TEKNOLOGIPRISEN 2024 ER FUNDET

30. maj 2024

De tre nominerede til DIRA Teknologiprisen 2024 har fremvist og pitchet sine teknologier, og juryen har nu fundet frem til en endelig vinder af prisen. Vinderen er Wheel Restore Company ApS med teknologien Fælglakeringsmaskinen.

Torsdag den 30. maj 2024 har stået i robotteknologiens tegn ved DIRA Business og ROBOTBRAG 2024 i Odense.

Traditionen tro er det i den forbindelse blevet afgjort, hvem der vinder DIRA Teknologiprisen 2024, som hædrer et nyt og unikt produkt. Valget stod mellem tre nominerede teknologier:

  • Sentinus – den autonome undervandsinspektionsrobot fra Blue Atlas Robotics.
  • FASTSEWN – en teknologi til automation af syprocesser fra Mikkelsen Innovation ApS.
  • Fælglakeringsmaskinen – den fuldautomatiske maskine til lakering af fælge fra Wheel Restore Company ApS.

I løbet af dagen har de tre nominerede til prisen vist sine løsninger frem og pitchet, og nu har juryen kåret en endelig vinder.

DIRA Teknologiprisen 2024 går til…

Det blev Wheel Restore Company ApS med teknologien Fælglakeringsmaskinen, der kunne lade sig hylde som vinderen af DIRA Teknologiprisen 2024, som blev overrakt af teknologientusiast David Guldager.

Wheel Restore Company’s fælglakeringsmaskine kombinerer en række elementer i fælglakeringsprocessen, og med den brugervenlige og kompakte løsning, der blot optager 1×1 meter plads, kan selv det mindste dækcenter nu renovere brugte fælge fra start til slut.

Den fuldautomatiske løsning, som sikrer, at brugte fælge kan genanvendes – og ikke skrottes – er opbygget af en række kendte teknologier inden for industriel automation. Løsningen består af en kombination af en iPC, PLC, et par servomotorer, en frekvensomformer samt en cobot. Denne kombination muliggør, at fælglakeringsmaskinen kan forvarme, grunde, male og lakere brugte fælge på begge sider i én arbejdsgang samt hærde overfladebehandlingen med IR- og UV-lamper.

Begrundelsen fra juryen for, at det var Wheel Restore Company ApS, der skulle modtage prisen, lyder:

– Wheel Restore Company ApS er nået rigtig langt, og selve processen fra idé til realisering er imponerende. På teknologisiden har de formået at kondensere velkendte teknologier i en kompakt og lukket løsning, der gør en forskel uden at forurene det omgivne i arbejdsprocessen. Det er rigtig godt tænkt og spiller samtidig vældig godt ind i det stigende fokus på genanvendelse, genfremstilling og bæredygtighed generelt, lyder det fra juryen.

– Fælglakeringsmaskinen giver bare mening gennem hele fødekæden. Fremstilling af aluminiumsprodukter har et rigtig stort CO2-aftryk, og derfor er der bestemt tale om et nobelt og ærligt produkt, der ved at genfremstille ødelagte aluminiumsfælge, som normalt ville være blive smidt ud, har en klar, bæredygtig mission. Og så er der noget smukt i, at man – ved den rigtige sammensætning af allerede eksisterende teknologier – formår at løse en reel udfordring og på samme tid er med til at ændre på en branche, der endnu ikke er så automatiseret.

Et stærkt felt af nominerede

I den kompetente jury bestående af Lasse Kieffer fra Robot Valley Capital, John Christiansen, Head of R&D Automation ved LEGO, Jens Johansen, Porteføljekundechef ved EIFO, samt Marianne Fajstrup, redaktør og tech-journalist fra Ingeniøren, var der stor begejstring for de tre nominerede løsninger til DIRA Teknologiprisen 2024.

– Det var rigtig svært at finde frem til en vinder i dette års udgave af DIRA Teknologiprisen. Vi har at gøre med tre gode og spændende teknologier, og selvom nogle af virksomhederne er nået længere end andre, så har de hver især et stort potentiale på hver sin måde – inden for hvert sit arbejdsområde. Det har været fantastisk at kunne dykke ned i de tre teknologier i løbet af dagen og møde personerne bag dem. De fortjener alle stor ros – både for deres præstationer i løbet af dagen, men også for de fede produkter, de har skabt, lyder det fra juryen.

Med uddelingen af DIRA Teknologiprisen er håbet at skabe opmærksomhed om nye teknologiske muligheder og ikke mindst inspirere robot- og automationsbranchen til udvikling af nye, innovative produkter.

Faktaboks: 

Om de nominerede har juryen udtalt…

Blue Atlas Robotics – for sin autonome undervandsinspektionsrobot Sentinus:

– Der er et stort potentiale for robotteknologi i det maritime, og produktet fra Blue Atlas Robotics er et rigtig godt eksempel på, hvordan nye teknologier kan gøre en reel forskel. Det har uden tvivl krævet stor ingeniørmæssig muskelmasse at skabe Sentinus, som er yderst gennemtænkt, og som taler ind i en fremtid, hvor eksempelvis inspektion og service kan udføres uden den helt store menneskelige indblanding. Det er der potentiale i.

Mikkelsen Innovation ApS – for sin teknologi til automation af syprocesser FASTSEWN:

– Tekstilmarkedet er enormt stort, og det er rigtig godt set, at man ved at kombinere en række – forholdsvis simple – komponenter i en symaskine faktisk kan gøre en stor forskel. FASTSEWN samler flere manuelle processer i én automatiseret proces, og dermed har produktet et stort potentiale – både med tanke på vores miljø og et bedre arbejdsmiljø for de mange mennesker i branchen.

Wheel Restore Company ApS – for sin fuldautomatiske maskine til lakering af fælge, Fælglakeringsmaskinen:

– Det er et spændende produkt, der kombinerer en række elementer i fælglakeringen. Produktet er brugervenligt, kompakt og sikrer, at selv det mindste dækcenter kan renovere brugte fælge fra start til slut. Desuden har aluminiumsprodukter et stort miljøaftryk, og derfor giver det rigtig god mening at se på teknologiske løsninger, der kan forlænge aluminiumprodukters levetid.