Tilbage

Her er de tre nominerede til DIRA Automatiseringsprisen 2022

Juryen til DIRA Automatiseringsprisen 2022 har netop udpeget de tre slutbrugere, der i år er nomineret til prisen, der hædrer den bemærkelsesværdige, gode og inspirerende automatiseringshistorie.

Automatisering er ikke kun for fåtallet.

– Dette års indstillinger til DIRA Automatiseringsprisen viser, at automatisering ikke kun er for enkelte brancher eller for de store virksomheder. Faktisk viser de mangeartede indstillinger, at automatiseringsløsninger kommer vidt omkring, og der er flere små og mellemstore virksomheder, der også kaster sig ud på automationsrejsen.

Sådan lyder det fra dette års jury, som i høj grad har lagt vægt på nytænkning, mod og inspiration. Juryen er i år også meget imponeret over alsidigheden i indstillingerne til DIRA Automatiseringsprisen 2022.

Der er blevet indstillet mange forskellige automatiseringsløsninger i mange forskellige brancher til prisen. Men feltet er nu skåret ned til tre slutbrugere, der det seneste år har været på en automatiseringsrejse, der fortjener ekstra hæder.

Dette års nominerede til DIRA Automatiseringsprisen er:

Hounö A/S for at automatisere afrensning af rustfrie svejsninger – en proces, der før var manuel og med brug af miljøfjensk og farlig kemi.

Tidligere har Hounö, der er førende indenfor fremstilling af kvalitetssikre kombiovne siden 1977, afrenset svejsninger med en elektrokemisk væske, der bejdser overfladen. Det har været en farlig proces for medarbejderne med et højt forbrug af kemi. Men nu har virksomheden fra Randers automatiseret hele processen, så den ikke bare er kemifri, men også er fuldstændig under kontrol.

– Der er i den grad tænkt bæredygtighed, arbejdsmiljø og mennesker ind i den her automatiseringsløsning, og det gør den til en sympatisk løsning, siger en imponeret jury, der glæder sig meget til at se det i virkeligheden.

Partner: BILA
Indstillet af: Hounö

Palsgaard Spær, der er Danmarks ældste spærfabrik, er også nomineret til DIRA Automatiseringsprisen 2022. Her har de erstattet store dele af de manuelle processer, der er ved at lave de skråtstillede, bærende bjælker i en tagkonstruktion, med et automationsanlæg i produktionen.

De eneste manuelle opgaver, der er tilbage i processen, er, når råvarerne til produktionen ilægges før sav, og igen under kontrollen af det færdige spær ved udlæsning af anlægget. Automatiseringsløsningen har betydet, at spærene er mere ensartet, og der er en forventning om at øge fabrikkens output med 35 procent.

– Det er et nytænkende eksempel på, hvad man kan gøre inden for en branche, der kan være svær at automatisere – nemlig bygningsbranchen, lyder det fra juryen, der ikke har set noget lignende før.

Partner: Trussmatic OY
Indstillet af: Stäubli Tec-Systems GMBH

Den sidste nominerede er S.E.W. North Filtration A/S for at have implementeret et fleksibelt robotanlæg med hele otte industrirobotter, der kan samle luftfiltre med høje kvalitetskrav.

S.E.W. North Filtration A/S har ikke bare automatiseret én proces i produktionen. Faktisk har virksomheden, der holder til i Maribo, automatiseret flere arbejdsgange – lige fra ordren er kommet ind til sammensætning af delkomponenter til produktionen af det enkelte filter. Det har gjort, at virksomheden har firdoblet den samlede produktionskapacitet med samme antal ansatte.

– Her er der tale om kundefokus, digitalisering og omstilling af produktion direkte til ordre. Det er imponerende, at de kan lave en fleksibel automatiseringsløsning, lyder det fra en enig jury.

Partner: DanRobotics A/S
Indstillet af: DanRobotics A/S

Juryen består af et antal faste medlemmer, der repræsenterer forskningsinstitutioner, presse, interesseorganisationer samt industrien. I juryen sidder Ole Madsen fra Aalborg Universitet, Laurids Hovgaard fra Ingeniøren, Nigel Edmondson fra MADE, Dorte Martinsen fra SMV 360, Peter Krogh fra VOLA samt sidste års vinder Martin Høgsbjerg fra Danfoss Drives.

Virksomhedsbesøg hos de tre nominerede

For at finde den endelige vinder af DIRA Automatiseringsprisen 2022 vil DIRA sammen med medlemmer og jury besøge de tre nominerede virksomheder.

Vi starter med at besøge Hounö i Randers den 24. august klokken 9.30-12.00, hvorefter vi fortsætter i Hampen hos Palsgaard Spær klokken 13.30-16.00.

S.E.W. North Filtration får besøg af DIRA’s medlemmer og juryen den 1. september klokken 13.00-15.30 i Maribo.

Du kan tilmelde dig virksomhedsbesøgene ved at skrive til info@dira.dk. Vær opmærksom på, at der kan være begrænset antal pladser på de enkelte virksomhedsbesøg.

DIRA Automatiseringsprisen vil blive overrakt den 13. september til Automatik 2022 i Brøndbyhallen.