Tilbage

Her er de tre nominerede til DIRA Teknologiprisen 2023

30. marts 2023

Juryen til DIRA Teknologiprisen 2023 har netop udpeget de tre teknologier, der i år er nomineret til prisen, der hædrer et nyt og unikt produkt.

Der bliver i højere grad tænkt på det mere langsigtede perspektiv, når man udvikler ny teknologi. Den skal blandt andet både kunne løse nutidens og fremtidens problemer.

Det er i den grad også gældende, når man kigger på dette års nominerede til DIRA Teknologiprisen 2023, som også alle har en form for autonomi.

– Det er tydeligt, at de nominerede i år identificerer problemerne ude i virkeligheden, som de målrettet går efter at løse. Det gør de samtidig med, at de har det langsigtede perspektiv i tankerne. De nominerede teknologier er gode eksempler på løsninger, der kommer til at få betydning ud i fremtiden, lyder det fra dette års jury.

Juryen har voteret, og de tre nominerede til DIRA Teknologiprisen 2023 er fundet blandt de mange indstillede teknologier. Et nomineringsfelt, der endnu en gang viser teknologiernes enorme spændvidde, potentiale og sikring af fremtiden.

De tre nominerede er:

Ropca med sin autonome skanningsrobot ARTHUR (ARTHritis Ultrasound Robot), der med hjælp fra avanceret AI-styret ultralydsskanning og AI-styret kvalitetssikring af billedkvaliteten kan undersøge patienter for leddegigt og selv genererer en rapport til patientjournalen. Teknologien muliggør, at der kan stilles tidligere diagnoser af begyndende leddegigt, og at man kan scanne et stort antal patienter uden en specialiseret læge til stede. På den måde aflaster det personalet på sygehusene, samtidig med at det gør det muligt at scanne flere patienter på kortere tid.

– De er nået langt med en smart teknologi, som også er banebrydende i dens anvendelse. Teknologien ARTHUR kan komme til at gøre en stor forskel ude på sygehusene, som jo mangler personale og tid, og det er meget sympatisk. Ropca er lykkedes med at bruge kendte robot-teknologier på en ny og innovativ måde, lyder det blandt andet fra juryen.

SEASIGHT SOLUTIONS med løftesystemet AUTONOMOUS POSITIONING SYSTEM, der kan løfte og orientere vindmøllekomponenter uden ekstra taglines og et større antal specialuddannede personer ved hjælp af ny og banebrydende teknologier med høj fokus på sikkerhed. Systemet er algoritmer til styring af droner med autonomi og redundans, hvilket gør det mere sikkert at anvende. Derudover er det lavet til, at det ikke kun kan løfte store og tunge vindmøllekomponenter. Det kan også i fremtiden bliver brugt til andre former for store løft.

Om nomineringen udtaler juryen blandt andet:

– Det er et ædelt formål at arbejde med at indføre ny teknologi, der kan gøre det lettere og mere sikkert at foretage så store løft, som der er tale om her. Det er relative simple komponenter, som er sat sammen på en innovativ måde, der kan gøre en stor forskel i fremtiden.

OnRobot med teknologien D:PLOY, der gør det nemmere og hurtigere at implementere robotter i produktionen ved hjælp af en automatiseret platform. D:PLOY virker sammen med mange forskellige robotmærket, og den kan anvendes med en række forskellige applikationer. Teknologien automatiserer processen med at få en robotapplikation op at køre, hvilket tillader implementering direkte på produktionsgulvet uden programmering og simulering, og dermed nedbringer den de overordnede automatiseringsomkostninger.

– Det er en fed løsning, som bare bliver mere anvendelig af, at den kan bruges på mange forskellige robotter. Det kan være svært at skaffe mennesker til at implementere robotter i fremtiden. D:PLOY er et godt eksempel på, hvordan robot-implementering frem over kan gøres tilgængelig for medarbejdere uden dybt robotkendskab, lyder det fra juryen.

Juryen til DIRA Teknologiprisen 2023 består af Bjørn Godske, journalist ved Ingeniøren, John Christiansen, Head of R&D Automation, LEGO, Lasse Kieffer, entreprenør og investor, samt Jens Johansen, erhvervs- og porteføljekundechef i Vækstfonden. Personer, der hver især repræsenterer pressen, industrien, investorer samt samfundsinteresser.

Mød vinderen til DIRA Business og Robotbrag 2023

Før den endelige vinder af DIRA Teknologiprisen 2023 udpeges skal de tre nominerede produkter fremvises af deres virksomheder til DIRA Business  og ROBOTBRAG 2023, der finder sted den 3. maj 2023. Her får juryen og de mange besøgende mulighed for at se produkterne og snakke med opfinderne. Vinderen af DIRA Teknologiprisen 2023 bliver afsløret til DIRA Business Festmiddag samme dag, og prisen overrækkes af teknologiekspert David Guldager.

Tilmeld dig ROBOTBRAG, herunder DIRA Business 2023 her.