Tilbage

Her er de tre nominerede til DIRA Teknologiprisen 2024

24. april 2024

Juryen har voteret og har nu kogt feltet af indstillede teknologier til DIRA Teknologiprisen 2024 ned til tre nominerede til prisen, som hædrer et nyt og unikt produkt.

Undervandsinspektion, syninger og lakering…

En lang række arbejdsopgaver har potentiale til at blive forbedret og effektiviseret ved hjælp af innovative robotteknologiske løsninger – både nu og i fremtiden.

De tre ovennævnte er eksempler på, hvor robotteknologi og automation kan gøre en forskel. Ud fra konkrete behov og problemstillinger fra virkeligheden har tre virksomheder udformet tre løsninger. Alle løsningerne indeholder en form for autonomi og har gjort et så stort indtryk, at de nu er blevet nomineret til DIRA Teknologiprisen 2024.

– Vi har i år oplevet stor diversitet i de mange indstillede teknologier til DIRA Teknologiprisen anno 2024. Fælles for de tre udvalgte teknologier, der nu kan betegnes som nominerede til prisen, er, at de alle taler ind i nogle behov og løser reelle problemstillinger. Der er altså ikke bare tale om ny teknologi for teknologiens skyld, men om løsninger der tager afsæt i konkrete problemstillinger ude i virkeligheden, lyder det fra dette års jury.

Juryen har nu diskuteret alle modtaget indstillinger og har på den baggrund fundet de tre nominerede til prisen. Uddelingen finder sted torsdag den 30. maj 2024 på DIRA Business og ROBOTBRAG til festmiddagen om aftenen.

De tre nominerede er:

Blue Atlas Robotics med sin autonome undervandsinspektionsrobot, Sentinus. Robotten kan ved hjælp af avancerede funktioner og kunstig intelligens på egen hånd afdække store områder og muliggør grundig inspektion i undervandsmiljøer. Sentinus vejer blot 16 kilo, hvilket gør den yderst mobil, og den automatiserede løsning opfylder et stort behov for undervandsinspektion i både salt- og ferskvand. Her kan Sentinus inspicere både skibe, moler, dæmninger, kanaler, vandelevatorer, sluser, broer, vindmøller, bøjer og meget mere – uden behov for en dykker i vandet.

– Der er et stort potentiale for teknologiske løsninger inden for det maritime, og løsningen fra Blue Atlas Robotics er et rigtig godt eksempel på, hvordan automatiserede løsninger kan gøre en reel forskel. Det har uden tvivl krævet stor ingeniørmæssig muskelmasse at skabe Sentinus, som er yderst gennemtænkt, og som taler ind i en fremtid, hvor eksempelvis inspektion og service kan udføres uden den helt store menneskelige indblanding. Det er der potentiale i, påpeger juryen i forbindelse med udnævnelsen af de tre nominerede løsninger.

Mikkelsen Innovation ApS kan med sin løsning FASTSEWN automatisere store dele af sy-processen. Teknologien kombinerer både syning og skæring i ét og samme system. Ved hjælp af FASTSEWN’s Mobile Cavity Technology gøres nålehullet i sy-processen flytbart, og tekstilmaterialet fikseres ved hjælp af et specielt vakuum-system. Det sikrer, at man ved hjælp af CNC-teknik både kan sy og skære i tekstilerne – helt uden menneskelig håndtering. På den måde kan løsningen være med til at spare ressourcer og arbejdskraft på et område, der beskæftiger cirka 40 millioner mennesker.

– Tekstilmarkedet er enormt stort, og det er rigtig godt set, at man ved at kombinere en række – forholdsvis simple – komponenter i en symaskine faktisk kan gøre en stor forskel. FASTSEWN samler flere manuelle processer i én automatiseret proces, og dermed har løsningen stort potentiale – både med tanke på vores miljø, men også når det kommer til arbejdsmiljøet for de mange mennesker i branchen, lyder det blandt andet fra juryen.

Wheel Restore Company ApS med sin fuldautomatiske maskine til lakering af fælge, Fælglakeringsmaskinen. Maskinen er opbygget af kendte teknologier inden for industriel automation og kan færdiglakere fælge på både for- og bagside i én arbejdsgang, hvilket blandt andet er med til at reducere brugen af tid og arbejdskraft. Fælglakeringsmaskinen optager blot 1×1 meter plads, hvilket gør løsningen yderst mobil, og med sit kompakte udtryk og store fokus på brugervenlighed kan selv det mindste dækcenter nu renovere fælge – uden på forhånd at have kendskab til lakering.

– Det er en spændende løsning, som taler ind i en vigtig problemstilling. Aluminium har et stort miljøaftryk, og derfor giver det rigtig god mening at se på teknologiske løsninger, der kan forlænge aluminiumprodukters levetid. Det kan Fælglakeringsmaskinen, som er en kompakt, grøn og brugervenlig teknologi. Den kan gøre en forskel for miljøet, men kan også være med til at forbedre arbejdsmiljøet for dem, der er i kontakt med produkterne, lyder det fra juryen.

Den kompetente jury til DIRA Teknologiprisen 2024 repræsenterer entreprenørskab, presse, forskningsinstitutioner, interesseorganisationer samt industrien. Juryen består af Lasse Kieffer fra Robot Valley Capital, John Christiansen, Head of R&D Automation ved LEGO, Jens Johansen, Porteføljekundechef ved EIFO, samt Marianne Fajstrup, redaktør og tech-journalist fra Ingeniøren.

Mød vinderen til DIRA Business og ROBOTBRAG 2024

Før den endelige vinder af DIRA Teknologiprisen 2024 udpeges, skal de tre nominerede produkter fremvises af deres virksomheder til DIRA Business og ROBOTBRAG 2024. Du kan møde de nominerede i udstillingen eller på konferencen fra 10:30 – 12:00 torsdag den 30. maj 2024 i Odense. Her får juryen og de mange besøgende mulighed for at se produkterne og snakke med personerne bag løsningerne.

Tilmeld dig ROBOTBRAG 2024 – herunder DIRA Business – her

Vinderen af DIRA Teknologiprisen 2024 bliver afsløret til DIRA-festmiddagen senere samme dag. Her vil personerne bag løsningerne i første omgang pitche, hvorefter teknologiekspert David Guldager overrækker prisen til den endelige vinder af DIRA Teknologiprisen 2024. Festmiddagen løber af stablen fra klokken 17:00-21:30 på Artemisia ved DOK5000 i Odense.

Tilmeld dig DIRA-festmiddagen her