Tilbage

Oplev tre inspirerende automatiseringsløsninger i Danmark

Dansk Robot Netværk (DIRA) inviterer medlemmer på besøg hos de tre modige og inspirerende virksomheder, der er nomineret til DIRA Automatiseringsprisen 2022.

Hounö, Palsgaard Spær og S.E.W. North Filtration.

Tre danske virksomheder som ved første øjekast ikke lige har så meget tilfælles. Men mindst én ting har de.

De har alle implementeret inspirerende og spændende automatiseringsløsninger, og er derfor blevet udvalgt af dette års jury til at være nomineret til DIRA Automatiseringsprisen 2022.

Før den endelige vinder af DIRA Automatiseringsprisen 2022 bliver fundet, skal Dansk Robot Netværk (DIRA) sammen med netværkets medlemmer og juryen besøge de tre nominerede virksomheder for at se automatiseringsløsningerne i aktion.

– Dette års indstillinger til DIRA Automatiseringsprisen viser, at automatisering ikke kun er for enkelte brancher eller for de store virksomheder. Faktisk viser de mangeartede indstillinger, at automatiseringsløsninger kommer vidt omkring, og der er flere små og mellemstore virksomheder, der også kaster sig ud på automationsrejsen.

Sådan lød det fra dette års jurymedlemmer, der alle glæder sig meget til at besøge de tre nominerede til DIRA Automatiseringsprisen 2022.

Kom med på besøg

Den første nominerede, der skal have besøg den 24. august klokken 9.30, er Hounö i Randers.

Hounö har automatiseret afrensning af rustfrie svejsninger – en proces, der før var manuel og med brug af miljøfjendsk og farlig kemi.

Tidligere har Hounö, der er førende indenfor fremstilling af kvalitetssikre kombiovne siden 1977, afrenset svejsninger med en elektrokemisk væske, der bejdser overfladen. Det har været en farlig proces for medarbejderne med et højt forbrug af kemi. Men nu har virksomheden fra Randers automatiseret hele processen, så den ikke bare er kemifri, men også er fuldstændig under kontrol.

Udover at besøge Hounö den 24. august skal DIRA sammen med medlemmerne og dette års jury også besøge Palsgaard Spær, der ligger i den jyske by Hampen.

Klokken 13.30 åbner Danmarks ældste spærfabrik dørene op. De har erstattet store dele af de manuelle processer, der er ved at lave de skråtstillede, bærende bjælker i en tagkonstruktion, med et automationsanlæg i produktionen.

De eneste manuelle opgaver, der er tilbage i processen, er når råvarerne til produktionen ilægges før sav, og igen under kontrollen af det færdige spær ved udlæsning af anlægget. Automatiseringsløsningen har betydet, at spærene er mere ensartet, og der er en forventning om at øge fabrikkens output med 35 procent.

Den 1. september klokken 13.00 byder den sidste nominerede til DIRA Automatiseringsprisen 2022 velkommen.

S.E.W. North Filtration, der ligger i Maribo, har implementeret et fleksibelt robotanlæg med hele otte industrirobotter, der kan samle luftfiltre med høje kvalitetskrav.

S.E.W. North Filtration har ikke bare automatiseret én proces i produktionen. Faktisk har virksomheden, der holder til i Maribo, automatiseret flere arbejdsgange – lige fra ordren er kommet ind til sammensætning af delkomponenter til produktionen af det enkelte filter. Det har gjort, at virksomheden har firdoblet den samlede produktionskapacitet med samme antal ansatte.

Hvis du sammen med andre DIRA-medlemmer og juryen vil rundt og kigge på dette års nominerede automatiseringsløsninger, så kan du tilmelde dig virksomhedsbesøgene ved at skrive til info@dira.dk. Der er begrænsede antal deltagere, så skynd dig at tilmeld dig.

Og vinderen er…

Juryen, der skal finde vinderen af DIRA Automatiseringsprisen 2022, består af et antal faste medlemmer, der repræsenterer forskningsinstitutioner, presse, interesseorganisationer samt industrien. I juryen sidder Ole Madsen fra Aalborg Universitet, Laurids Hovgaard fra Ingeniøren, Nigel Edmondson fra MADE, Dorte Martinsen fra SMV 360, Peter Krogh fra VOLA samt sidste års vinder Martin Høgsbjerg fra Danfoss Drives.

DIRA Automatiseringsprisen vil blive overrakt den 13. september til Automatik 2022 i Brøndbyhallen.