Vind i håret og robotter i produktionen: DIRA-medlemmer på besøg hos VELUX
Et unikt indblik i robotteknologi, innovation og kvalitetssikring, hvor fortid og fremtid mødes under samme tag.
Det var med høje forventninger, at Dansk Robot Netværks medlemmer besøgte produktionsfaciliteterne hos VELUX i Østbirk. Her ventede en dag fyldt med indsigt i avanceret robotteknologi, automatisering og en rejse gennem vinduesproducentens historie.
Fra vinden i vindtunnelen til robotter i produktionen blev medlemmerne ført gennem en fortælling om innovation, tradition og kvalitet.
− Navnet VELUX kommer fra ordene ‘ventilation’ og ‘lux’, som betyder lys. Og det er kernen i alt, hvad vi laver. Når danskerne bruger 90 procent af deres tid indendørs, er det afgørende, at vi har godt lys og frisk luft, fortalte Sigurd Lazic Villumsen, der er Production Technology Innovation Manager hos VELUX.
Fra træværksted til robotcentral
I hjertet af Østbirk ligger den danske vinduesproducentens største danske fabrik – en produktionsfacilitet, der siden 1946 har været en central del af succesen hos VELUX. Under rundvisningen blev det tydeligt, hvordan robotteknologi og automatisering er blevet nøgleelementer i fremstillingen af VELUX’ produkter. I produktionsafdelingerne “Assembly” og “Cladding” kunne DIRA-medlemmerne opleve, hvordan avancerede robotter udfører alt fra maleopgaver og pick-and-place-operationer til palletering. Kollaborative robotter har også fundet deres plads i produktionen, hvor de effektivt håndterer inspektionsopgaver. Og så er der AGV’erne – Automated Guided Vehicles – som i stigende grad er blevet en essentiel del af fabrikkens logistik.
− Vi installerer mange robotter hvert år, og især AGV’erne tager fart. Vi ser automatisering som en proces, hvor vi balancerer mellem ergonomi og stærke business cases, fortalte Sigurd Lazic Villumsen, der gav deltagerne et indblik i, hvordan VELUX konstant tester og implementerer ny teknologi.
Automatisering hos VELUX handler ikke om at erstatte alt med robotter, men om at finde den rette balance.
− Vi kigger på, hvor det giver mening både teknisk og økonomisk, uden at gå på kompromis med produktkvaliteten, understregede han.
Sigurd forklarede også, at VELUX har fokus på at implementere robotteknologi i mere komplekse processer, som for eksempel håndtering af fleksible pakninger og applikationer til forseglingsmateriale.
− Det er i disse områder, vi hele tiden udfordrer, hvad der er muligt, sagde han.
Vindens kraft i Europas største vindtunnel
Et af dagens højdepunkter var besøget i vindtunnelen hos VELUX – en af Europas største af sin slags. Her blev medlemmerne vidne til, hvordan produkterne testes under ekstreme vejrforhold for at sikre, at de kan modstå alt fra kraftige storme til uforudsigelige vindstød. Testene er en vigtig del af virksomhedens kvalitetskontrol, og det var med en vis spænding, at nogle af DIRA-medlemmerne selv mærkede vindens kraft på egen krop.
Vindtunnelen, der blev etableret i 1992, er ikke blot et teknisk mesterværk, men også en påmindelse om dedikation til at levere produkter med lang levetid og høj kvalitet hos VELUX. Det er her, virksomhedens innovative ideer møder naturens kræfter.
