Tilbage

Robotter i en digital totalløsning giver bedre overblik hos Welltec

Servicevirksomheden Welltec har kombineret flere forskellige robotteknologier, som styrker deres produktivitet med en faktor ti.

Welltec i Allerød har etableret sig som en global spiller inden for udvikling og produktion af løsninger til den internationale energisektor.

Med en ny, digital robotløsning kan deres medarbejdere i højere grad lave det udviklingsarbejde, de synes er sjovt, og blive fritaget fra gentagende, manuelt arbejde.

– Motivationen, for at vi har automatiseret den manuelle proces, er helt klart, at vi vil bruge vores dygtige medarbejdere til at programmere frem for dagligt at lave manuelle, gentagende processer, siger Bo Schmidt Valet, som er produktionschef i Welltec.

Den nye robotløsning, som har affødt en nominering til DIRA Automatiseringsprisen 2023, betyder, at Welltec automatisk kan skifte opstilling på deres bearbejdningsmaskiner. Således kan Welltec nu fremstille mange forskellige produkter i løbet af et døgn, uden en operatør involveret.

– Fordelen ved den her løsning er, at vi bliver meget mere fleksible til det marked, vi agerer i. Med den nye løsning kan vi modtage kundeordrer dag-til-dag og samtidig levere dag-til-dag, fortsætter han.

Bedre overblik og datadrevne beslutninger

Robotløsningen rummer visualiseringsmoduler, der skaber et produktionsdataoverblik i realtid.

Det bliver lettere og hurtigere for Welltecs medarbejdere at opnå et overblik over produktionskapaciteten på tværs af interfaces, platforme, personalegrupper, udstyr og lokationer, hvilket gør dem i stand til at foretage datadrevne beslutninger.

Welltec har vist, hvor langt produktionsvirksomheder i dag kan nå ved at kombinere digitalisering, fleksibel automation og komplekse produktionsprocesser, påpeger Head of Supply Chain Technology Martin Høgsbjerg fra Danfoss Drives, som er blandt dette års jury-medlemmer.

– Med deres løsning har Welltec formået at få meget mere ud af deres maskinpark. Nu kan de bedre forstå, hvornår maskinerne bliver brugt og planlægge, hvordan de skal bruges, hvilket er en imponerende udnyttelse af deres effektivitet, siger han.

En totalløsning

I tæt samarbejde med leverandøren Technicon er Welltec nu klar til at tage sine fremstillingsprocesser til næste niveau.

Dette sker gennem implementering af den nye, digitale totalproduktionsløsning, der forbedrer produktiviteten og – ifølge CEO Casper Hansen fra Techicon – sætter en ny standard for, hvordan virksomheder kan og bør indtænke automation i et produktionsmæssigt setup.

– Her bruges den komplette palette af alt, hvad vi overhovedet kan i automatisering til at integrere nye robotløsninger, digitale teknologier og intern logistik. Det her er en komplet ny måde at sætte barren for, hvordan man bør tænke automation, siger han.

– Det helt unikke ved den her løsning er, at den ikke kun automatiserer intern logistik eller bestemte processer, men også muliggør en hel automatiseret fabrik, hvor vi kan tage alle tilgængelige maskiner i brug til at træffe gode beslutninger, undgå flaskehalse og øge produktiviteten, tilføjer han.

Binder processer og automation sammen med digitalisering

Welltec er – ifølge jury-medlem Martin Høgsbjerg – nomineret til DIRA Automatiseringsprisen 2023, da de er startet på en meget spændende digitaliseringsrejse, hvor de har forsøgt at lave en digital løsning, der kan binde hele deres fabrik sammen.

– Det særlige ved deres historie er, at de har anvendt en masse eksisterende udstyr. I stedet for at investere i nyt har de digitaliseret de mange forskellige processer, de har i deres produktion, til at spille sammen i én samlet, digital løsning, understreger han.

I 2016 blev Welltec belønnet med tildeling af DIRA Automatiseringsprisen. Om Welltec løber af med prisen igen i år, vil blive afsløret på hi23.

Og vinderen er…
DIRA Automatiseringsprisen 2023 bliver overrakt den 4. oktober til netværksmiddagen på hi23 i Herning. Juryen, der skal udpege vinderen af prisen, består af et antal faste medlemmer, der repræsenterer forskningsinstitutioner, presse, interesseorganisationer samt industrien.

I juryen sidder Ole Madsen fra Aalborg Universitet, Laurids Hovgaard fra Ingeniøren, Nigel Edmondson fra MADE, Peter Krogh fra VOLA, Martin Høgsbjerg fra Danfoss Drives samt sidste års vinder Simon Have Kjær fra Palsgaard Spær.

Om DIRA Automatiseringsprisen 2023
DIRA Automatiseringsprisen uddeles hvert år til en dansk slutbruger med en god automatiseringshistorie.

DIRA Automatiseringsprisen skal tjene som inspiration for andre ved at vise unikke løsninger og processer baseret på robotteknologi og relateret automatisering. Ved samme lejlighed hædres eventuelt en eller flere tilknyttede leverandører.