Tilbage

BESTSELLER vinder DIRA Automatiseringsprisen 2023

d. 4. oktober 2023

DIRA Automatiseringsprisen 2023 går i år til modetøjsvirksomheden BESTSELLER for deres fuldautomatiske lagersystem i Taulov.

Den danske modetøjsvirksomhed har på blot ni måneder implementeret et banebrydende fuldautomatisk lagersystem i deres lager i Taulov, som nu høster anerkendelse fra branchen og juryen.

Det innovative Exotec-lagersystem har forvandlet måden, virksomheden driver lagerhåndtering på. Det er et af de første anlæg i verden med 79 robotter, der “kravler” op ad lagerreolerne for at hente og aflevere kasser med forskellige produkter til de medarbejdere, som plukker varerne. Derudover bidrager fem klassiske industrielle robotter til de-palletering, kartonåbning og palletering.

Systemet, der er udviklet i samarbejde med automatiseringspartnere Klinkhammer Intralogistics og Danrobotics, har ikke kun øget effektiviteten, men også forbedret arbejdsmiljøet for lagermedarbejderne, reduceret lagerpladsbehov samt antallet af fejl. Med det nye automationsanlæg er leveringstider og -sikkerhed blevet markant forbedret, og produktiviteten er fordoblet sammenlignet med manuel opsætning.

  • BESTSELLER vinder DIRA Automatiseringsprisen 2023 for en imponerende storskala automatiseringsløsning med fokus på hele logistikken – implementeret og sat i drift på blot ni måneder i tæt samarbejde med deres leverandører, siger juryen.
  • BESTSELLER har formået at fastholde og involvere deres medarbejdere igennem hele automatiseringsprocessen. De har formået at lave mange smarte løsninger ved at bryde projektet op i mindre moduler. Det kan andre virksomheder lære af, fortsætter juryen.

En modig, inspirerende og banebrydende løsning

I stedet for at købe en standardløsning har BESTSELLER modigt valgt en ny teknologi fra en startup-virksomhed. På trods af det er løsningen i Taulov kommet op at køre til tiden og budget – selvom logistikcenteret hele tiden har været i drift.

Ved at satse på en fransk virksomhed, tysk integrator og dansk underleverandør viser BESTSELLER, at de er klar på at anvende state-of-the-art teknologier. Samtidig er BESTSELLER åbne om, hvad der har været udfordrende.

  • Det er en modig løsning af BESTSELLER. De har været ekstremt ærlige omkring, hvad udfordringerne har været, hvilket gør deres automatiseringshistorie særdeles interessant og troværdig, siger juryen.

Stærke partnerskaber sætter kursen mod succes
Et gennemgående træk ved årets tre nominerede løsninger til DIRA Automatiseringsprisen 2023 er, at de er skabt af stærke partnerskaber. At digitalisere en proces fra ERP til den enkelte sensor og griber kræver samspil mellem mange forskellige kompetencer, der kun kan skabes af stærke partnerskaber.

Det har imponeret juryen i alle tre løsninger – og gjort udnævnelsen af en vinder til et svært valg.

Kranfabrikanten HMF Group var nomineret til DIRA Automatiseringsprisen 2023, fordi de har tænkt helt nyt i forhold til den automatiseringsrejse, de er på. De har indgået et tæt samarbejde med et konsortium af leverandører. Faktisk har de flyttet deres løsning væk fra driften og ud til en af leverandørerne i udviklingsperioden.

Juryen sagde blandt andet følgende om deres løsning:

  • Ved at flytte deres løsning væk fra driften har HMF Group udnyttet muligheden for at udvikle uden at være generet af driften. De har givet dem tid til at designe modulært og anvende simulering. Hos HMF Group så vi et helt unikt samarbejde, der fokuserede på den gode løsning fremfor økonomi. Det har givet HMF Group et kæmpe teknologispring.

Welltec var nomineret til DIRA Automatiseringsprisen 2023 for at starte en spændende digitaliseringsrejse. Rejsens mål er at binde hele deres fabrik sammen med én digital løsning.

Juryen sagde blandt andet følgende om deres løsning:

  • Det særlige ved Welltec er, at de har digitaliseret de mange processer, de allerede har i deres produktion, til at spille sammen i én samlet digital løsning. En løsning, hvor ordreflowet styrer alt ned til de enkelte robotter. De går all in. Det er svært, og det er imponerende.

DIRA Automatiseringsprisen

DIRA Automatiseringsprisen uddeles hvert år til en dansk slutbruger med en god automatiseringshistorie.

Dette års jury består af et antal faste medlemmer, der repræsenterer forskningsinstitutioner, presse, interesseorganisationer samt industrien. Juryen består i år af Ole Madsen fra Aalborg Universitet, Laurids Hovgaard fra Ingeniøren, Nigel Edmondson fra MADE, Peter Krogh fra VOLA, Martin Høgsbjerg fra Danfoss Drives samt sidste års vinder af DIRA Automatiseringsprisen 2022, Simon Have Kjær fra Palsgaard Spær.