Tilbage

DIRA 2023 – året der gik

Den 13. december 2023

2023 var et begivenhedsrigt år præget af rekordstor tilfredshed ved DIRA Business, nyt formandskab og hyldest til innovation. Branchen oplevede en imponerende vækst i antallet af installerede robotter, og DIRA fortsatte sit arbejde for at fremme teknologiinteressen blandt unge.

Vi nærmer os afslutningen af 2023, og det er tid til fornyelse og eftertænksomhed. Dette gælder også for Dansk Robot Netværk (DIRA).

I forbindelse med starten på et nyt år er det passende at se tilbage og anerkende året, der er gået.

Det har været et år, hvor DIRA gennem virksomhedsbesøg, netværksgruppemøder, inspirationsture og faglige arrangementer har haft som formål at skabe solide netværksforbindelser samt øge medlemmernes viden inden for udvikling og brug af robot- og automationsteknologier.

Nyt formandskab og rekordsættende stor tilfredshed ved DIRA Business og ROBOTBRAG

Traditionen tro har DIRA i 2023 afholdt flere virksomhedsbesøg rundt omkring i Danmark. Dog har det ikke været vores eneste indsats for at berige medlemmernes viden og horisont. På inspirationsture til Stuttgart og Japan kunne DIRA-medlemmer på nærmeste hånd opleve og lade sig inspirere af andre landes anvendelse af produktionsmetoder og teknologier.

2023 begyndte med vores tilbagevendende årsmøde, som blev kombineret med et spændende besøg hos BESTSELLER i Taulov nær Fredericia. Mødet var kendetegnet ved stor deltagelse, højt engagement og innovation. Ikke mindst markerede årsmødet også udnævnelsen af et nyt formandskab i DIRAs bestyrelse, nemlig Michael Nielsen fra Beckhoff Automation som formand og Per Martens fra SCHUNK som næstformand. Med et nyt formandskab ved roret og dedikerede bestyrelsesmedlemmer var DIRA godt rustet til det nye år.

Selvom årsmødet er betydningsfuldt, er det langt fra det eneste og største arrangement i 2023.

Det mest omfattende arrangement i 2023 for DIRA var uden tvivl DIRA Business og ROBOTBRAG 2023, hvor der var rekordmange besøgende. Over 3.000 deltagere fik mulighed for at udforske nutidens og fremtidens robotteknologi under temaet “Tilbage i robotførerfeltet” i Forskerparken i Odense.

Omkring 70 DIRA-medlemmer udstillede til DIRA Business, og evaluerede igen eventet højt på tilfredshed, organisering og udbytte. Udstillerne gav den samlede organisering 4,69 ud af 5 og deres samlede udbytte af braget 4,13 ud af 5. Tilfredshedsgraden var faktisk så stor, at mere end 70 procent af pladserne allerede er solgt til eventet i 2024.

Hvis du ønsker at booke en udstillerstand til DIRA Business 2024 den 30. og 31. maj 2024, kan du med fordel gøre det nu for at sikre din virksomhed en plads.

I maj måned blev det videre et faktum, at DIRAs netværksgrupper for slutbrugere var en stor succes. Disse grupper, der blev oprettet i 2022, har til formål at fremme vidensdeling, netværk og udvikling blandt slutbrugere inden for automatisering, robotteknologi, AI og digitalisering.

Medlemmerne i disse grupper har fundet stor værdi i at dele deres erfaringer og udfordringer og lære af hinanden. 2023 markerede også oprettelsen af en ny netværksgruppe for SMV’ere, hvor første møde blev afholdt ved Mirit Glas i november.

En hyldest skal ske fyldest

Som traditionen byder det, blev DIRA Automatiseringsprisen i 2023 tildelt en virksomhed, der havde udnyttet robotteknologi på en nyskabende og inspirerende måde. I den forbindelse besøgte DIRA sammen med sine medlemmer i sensommeren de tre nominerede virksomheder: BESTSELLER, HMF Group og Welltec.

Prisen blev overrakt af komikeren Jan Gintberg under festmiddagen på hi-messen i Herning i oktober. BESTSELLER i Taulov blev valgt til prisvinder for deres imponerende implementering af et fuldautomatisk lagersystem. Denne løsning, udviklet i samarbejde med Klinkhammer Intralogistics og Danrobotics, involverede bl.a. 79 logistikrobotter, der effektivt navigerede op og ned ad lagerreolerne for at afhente og levere varer. Derudover var der en del robotter til at håndtere varer ind og ud af lageret.

 

En anden bemærkelsesværdig hæder er DIRA Teknologiprisen, der uddeles til et nyt og unikt produkt, som udnytter ny robotteknologi på en innovativ måde. De tre nominerede til DIRA Teknologiprisen i 2023 var: OnRobot med D:PLOY, Ropca med ARTHUR og Seasight Solutions med Autonomous Positioning System.

Vinderen af DIRA Teknologiprisen 2023 blev OnRobot med deres produkt D:PLOY. Prisen blev overrakt af teknologientusiasten David Guldager under DIRAs festmiddag efter DIRA Business og ROBOTBRAG 2023.

Glædelig robotnyt og dedikation for at fremme teknologiinteressen blandt unge

I september 2023 kom der glædelige nyheder for robotteknologien i Danmark. Ifølge International Federation of Robotics (IFR) steg antallet af installerede robotter i Danmark i 2022 med imponerende 17 procent i forhold til året før. Det var en betydelig stigning set i forhold til mange andre lande, hvilket markerer, at mange danske virksomheder er ivrige efter at investere i automatisering for bl.a. at imødekomme problemstillingen med arbejdskraftmangel.

Netop problemstillingen med manglende arbejdskraft har også været et betydeligt fokusområde for DIRAs bestyrelse. Gennem et aktivt arbejde og dedikation, herunder workshop med ungdomsuddannelsesvejledere, har DIRA i 2023 bestræbt sig på at styrke unges interesse og engagement inden for robotteknologi og automatisering.

Bestyrelsens dedikation til at tackle udfordringen med mangel på arbejdskraft inden for branchen vil utvivlsomt fortsætte ind i 2024.

Kontingentstigning i 2024

Vi bestræber os på i DIRA at skabe rammerne for et netværk, hvor samarbejde og erfaringsudveksling på tværs af virksomheder og kompetencer er i højsædet.

Vi ser frem til at byde jer velkommen til et spændende 2024 med masser af indsigtsgivende arrangementer. Du kan allerede nu sætte kryds i kalenderen den 6. marts 2024 til DIRAs årsmøde.

Der vil i 2024 være en kontingentstigning, således at et årligt virksomhedsmedlemskab pr. kalenderår vil koste 8.500 kr. ekskl. moms.

Vi ønsker jer alle en glædelig jul og et godt nytår!

Hvis du overvejer at blive medlem af Dansk Robot Netværk (DIRA), kan du i 2024 få et virksomhedsmedlemskab til 8.500 kr. ekskl. moms.   

Vær opmærksom på at udmeldelse af netværket skal ske skriftligt til sekretariatet inden udgangen af et kalenderår.