Glemt kodeord / Skift kodeord

Bliv en del af DIRA

Opret gratis bruger
Opret medlemskab
Luk

Indtast email og få tilsendt et link til ændring af kodeord


Tilbage

Tilbage

Tilbage
Nyt fra DIRA

DIRA Automatiseringsprisen 2020: Virksomhedsbesøg hos Juliana

DIRA Automatiseringsprisen 2020: Virksomhedsbesøg hos Juliana

7. september 2020

Juliana Drivhuses automatisering blev en aha-oplevelse


Den fynske virksomhed Juliana Drivhuse oplevede alt for mange udfordringer i deres produktion.

Det fik den familieejede virksomhed, der er med til at opfylde manges drømme om at dyrke egne grøntsager i et drivhus i haven, til at søge hjælp.

De endte med at implementere en avanceret robotcelle, der forener lagerautomater med avanceret visionteknologi i en fuldautomatisk pakkeløsning af delelementer til drivhuse.

- Grunden til, at vi gik i gang med det her projekt, var faktisk, at vi havde nogle kvalitetsudfordringer, og vi havde alt for høj en reklamationsrate, og de 50 procent som minimum kunne vi direkte henføre til manglende eller forkerte fittings. Og det var en stor udfordring for os. Så der begyndte vi at kigge efter, hvem vi kunne få til at hjælpe os, fortæller administrerende direktør hos Juliana Drivhuse Jens-Ole Rosenlund.

Drivhusvirksomheden endte med at få hjælp fra Gibotech, Teknologisk Institut og EffiMat Storage Technology.

Indtil nu har Julianas små drivhusdele ligget i en stor pose sammen med de større dele, som er blevet sendt ud til kunderne. Efter automatiseringen af processen blev delene pakket i rumopdelte papkasser, der har gjort oplevelsen bedre og samlingen langt mere overskuelige for kunderne.

- De store udfordringer har specielt været, at der er mere end 100 forskellige slags emner med meget varierende former og vægt, der skal gribes. Og det sætter en stor udfordring til griberen. Samtidig så har de haft brug for kvaliteten, som har været deres overordnede mål. Og der har visionkameraerne været vigtige, fortæller Dan Hovgaard, der er head of software ved Gibotech.

En løsning, der kunne mere end forventet

- Jeg havde ikke turde drømme om, at vi fik sådan en fuldautomatisk enhed til at stå, hvor vi kommer fittings ind i den ene ende, og så kommer der færdige pakker ud af den anden ende uden, at vi har rørt andet end det. Det var lidt en aha-oplevelse - både EffiMat, robotterne og selve visiondelen og det samarbejde at sikre kvalitet og en fornuftig cyklustid, og at der kommer et fint produkt ud i den anden ende.

Sådan lyder det fra en glad administrerende direktør ved Juliana Drivhuse.

Og han har bestemt også grund til at være glad, da Juliana Drivhuses flotte spring mod at blive automatiseret er grunden til, at de er en af de tre nominerede til DIRA Automatiseringsprisen 2020.

- For det første er det en ret klassisk fremstillingsvirksomhed med mange manuelle processer. Og det er inspirerende at se, hvordan de har kastet sig ud i en kompleks fuldautomatisk robotløsning, fortæller Laurids Hovgaard fra Ingeniøren og tilføjer:

- Det andet er, at løsningen har vist sig, at den egentlig bare skulle løse et kvalitetsproblem, men faktisk også har hævet produktiviteten hos Juliana.

Laurids Hovgaard er en del af juryen, der skal udvælge vinderen af dette års DIRA Automatiseringsprisen.

DIRA AUTOMATISERINGSPRISEN 2020 vil blive overrakt den 8. september, når DIRA-konference åbner Automatik 2020 kl. 11.00-12.00.

Juryen består af et antal faste medlemmer, der repræsenterer forskningsinstitutioner, presse, interesseorganisationer samt industrien. Juryen består i år af Ole Madsen fra Aalborg Universitet, Laurids Hovgaard fra Ingeniøren, Nigel Edmondson fra MADE, Dorte Martinsen fra BM Silo og forrige års vinder, Tina Beith Christensen fra Aalborg Universitetshospital.

Et sidste jurymedlem Peter Krogh fra VOLA deltager i år ikke i voteringen eller udpegningen af årets vinder, da hans virksomhed er blandt de nominerede til prisen.

Om DIRA Automatiseringsprisen 2020
DIRA Automatiseringsprisen uddeles hvert år til en dansk slutbruger med en god automatiseringshistorie. DIRA Automatiseringsprisen skal tjene som inspiration for andre ved at vise unikke løsninger og processer baseret på robotteknologi og relateret automatisering. 
Ved samme lejlighed hædres eventuelt en eller flere tilknyttede integratorer.